Predsjednik UEFA-e večeras dolazi na Maksimir gledati Dinamo - City

Predsjednik UEFA-e večeras dolazi na Maksimir gledati Dinamo - City
Aleksandar Čeferin, Predrag Mijatović i Zdravko Marić, organizator Sportskih igara mladih Foto: Index

PREDSJEDNIK UEFA-e Aleksander Čeferin danas dolazi u Zagreb. U hotelu Esplanade okupit će mnogobrojne uzvanike iz političkog, sportskog i gospodarskog svijeta te na svečanoj ceremoniji preuzeti ulogu ambasadora Plazma Sportskih igara mladih.

Plaketu će mu predati najdugovječniji ambasador Sportskih igara mladih, legendarni Predrag Peđa Mijatović, velikan Reala i jugoslavenskog nogometa.

Tijekom boravka u Zagrebu Čeferin će večeras pogledati utakmicu Lige prvaka između Dinama i Manchester Cityja na Maksimiru. Slovenac se neće sastajati s hrvatskim političarima, nego samo s delegacijom Dinama uoči utakmice. U Zagreb dolazi iz Milana s utakmice Intera i Barcelone, dakle, sa San Sira na Maksimir, jedan od najneuglednijih svjetskih stadiona. Sigurno će ljudi iz Dinama o stadionu razgovarati s Čeferinom, inače velikim zaštitnikom malih saveza koji preživljavaju od UEFA-inog novca. Među njima je, dakako, i Hrvatski nogometni Savez.

Sportske igre mladih predstavit će danas i projekt Youth Sports Games sufinanciran od strane Erasmus + Programa Europske unije, ukupne vrijednosti 365.525 eura. Program okuplja partnere iz sedam zemalja: Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Italije, Makedonije, Srbije i BiH u trajanju dvije godine.

Nogomet je najmasovniji sport u sustavu Plazma Sportskih igara mladih te svake godine okuplja više od 35 tisuća djece i mladih. Jačanje ženskog nogometa jedan je od strateških ciljeva UEFA-e i uz njenu podršku Plazma Sportske igre mladih će u 2020. godini pokrenuti turnire za ženski nogomet. Sportske igre mladih najveća su amaterska manifestacija u Europi, koja djeci omogućuju da se okušaju u deset sportova: nogometu, malom nogometu, košarci, rukometu, odbojci, tenisu, stolnom tenisu, odbojci na pijesku, šahu, graničaru i atletici.

Ove su godine Sportske igre mladih srušile rekord po broju natjecatelja i sudionika. U 2019. godini organizirana su sportska natjecanja u više od 220 gradova i mjesta u regiji uz više od 202.000 sudionika. Snaga Igara su upravo njeni sudionici, osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele regije, njih više od milijun i sedam stotina tisuća sportaša koji su sudjelovali u projektu kroz protekle 23 godine.

Mnogobrojne poznate osobe i vrhunski sportaši sudjelovali su u mladosti na Plazma Sportskim igrama mladih, među njima i Sandra Perković, Dario Šarić i Vedran Ćorluka, a ambasadori Igara su Luka Modrić, Nemanja Matić, Edin Džeko, Miralem Pjanić i mnogi drugi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara