Predstavljene etape "Gira d´Italia" koje prolaze kroz Hrvatsku

JEDNA od najvećih svjetskih biciklističkih utrka "Giro dItalia" u svom će 87. izdanju po prvi put posjetiti i Hrvatsku. Cilj 14. etape u nedjelju 23. svibnja bit će u Puli, dok će start 15. etape biti sljedećeg dana u Poreču.

Predsjednik Organizacijskog odbora za etape u Hrvatskoj Marino Brešković u uvodu je rekao kako je Hrvatska 12. zemlja koju će "Giro" posjetiti, a zatim je detaljnije govorio o itinereru dijela utrke koji će prolaziti Hrvatskom:

"Biciklisti će u Hrvatsku ući na graničnom prijelazu Požane, te će preko Buzeta, Pazina i Rovinja stići do Fažane odakle se pruža sjajan pogled na Brijunsko otočje, a zatim će doći u Pulu. Moram reći kako će toga dana promet u Puli biti potpuno blokiran, jer će vozači kroz grad odvesti dva kruga u dužini od 6.5 kilometara prije samoga cilja. Sljedećeg dana start etape je u Poreču, a biciklisti će napustiti Hrvatsku kroz Novigrad, Umag i Savudriju".

Brešković je dodao kako su pretpostavljeni ukupni troškovi za organizaciju etapa "Gira" u Hrvatskoj oko 300.000 eura, ali da je to jaka promocija biciklističkog sporta i turizma u Hrvatskoj.

Saborski zastupnik Valter Drandić, i sam veliki zaljubljenik u biciklizam, izjavio je da je ovaj dolazak "Gira" u Hrvatsku rezultat pregovora koji su trajali pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Organizaciju etapa Gira dobili smo na zasadima odlične organizacije juniorske utrke kroz Istru koja će ove godine biti i završna utrka juniorskog Svjetskog kupa. Ovo je dokaz da se odličnim radom u amaterskom sportu mogu dobiti organizacije i najvećih svjetskih događaja", rekao je Drandić.

Gradonačelnik Poreča Josip Maras smatra da je start 15. etape "Gira" u jjegovu gradu najveći događaj u povijesti Poreča, te da su sve manifestacije u tom istarskom mjestu podređene dolasku "Gira".

Najbolji hrvatski biciklist Vladimir Miholjević, koji nastupa za talijansku momčad Alessio-Bianchi, ove bi godine trebao treći put zaredom startati na "Giru", a društvo bi mu mogao praviti i Radoslav Rogina, koji od ove sezone nastupa za još jednu talijansku momčad Tenax. Stoga je Miholjević najkompetentniji govoriti o tome što znači dolazak ove utrke u Hrvatsku.

"Biciklizam gledaju osobe koje se i same rekreativno bave biciklizmom, te su za svoje bicikle spremne platiti i pet tisuća eura. A već taj podaak govori da se radi o ljudima visoke kupovne moći, a Hrvatska teži upravo tome da privuče goste koji su spremni puno potrošiti", rekao je Miholjević, dok je o sportskom aspektu urke kazao:

"Teže je doći na sam start utrke kao što je Giro ili Tour de France nego završiti samu tu utrku, jer put do statusa profesionalnog vozača iznimno naporan i mukotrpan. Što se same etape koja će imati cilj u Puli, vjerojatno će se pobjednik odlučivati u završnom sprintu, a to nije moja specijalnost, te stoga ne mogu garantirati neki visoki plasman".

Direktorica etapa u Hrvatskoj i osoba najzaslužnija za dolazak "Gira" u našu zemlju Manuela Hrvatin naglasila je kako su odnosi s Ministarstvom unutarnjih poslova koje će biti zaduženo za osiguranje utrke za sada odlični, te da će upravo sigurnost biti pod posebnim povećalom, jer Hrvatska je jedina zemlja u koju ovogodišnji "Giro" izlazi, osim kraćeg dijela koji će se voziti kroz Sloveniju na putu iz Italije u Hrvatsku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara