OLIMPIJSKE IGRE

Preko telefona su dogovorili što će s Olimpijskim igrama. "Kakva radosna vijest!"

Preko telefona su dogovorili što će s Olimpijskim igrama. "Kakva radosna vijest!"
Foto: Getty Image / Guliver image

SPORTAŠI, nacionalni olimpijski odbori i sportski savezi iz cijelog svijeta reagirali su u utorak na vijesti da su Olimpijske igre u Tokiju odgođene zbog koronavirusa. 

Nakon gotovo mjesec dana ignoriranja globalne krize, organizatori Igara u Tokiju konačno su popustili i odgodili najmasovnije sportsko natjecanje na svijetu. Do danas su sva globalna natjecanja u svijetu, osim Igara u Tokiju, odgođena zbog koronavirusa. Olimpijski čelnici posljednji su popustili i danas na telefonskoj sjednici japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach su se usuglasili da se Igre odgode za ljeto sljedeće godine. 

Ova je odgoda prva u modernoj eri u doba mira. Igre 1940. i 1944. su bile odgođene zbog Drugog svjetskog rata. 

Žestoke kritike sportaša i otkazivanje dolaska u Tokio požurili su odluku čelnika MOO-a i japanskih vlasti koji će imati posla sa slaganjem kalendara i usuglašavanjem agende između 30-ak nacionalnih organizacija. No sportaši i savezi su ovu odluku dočekali s radošću.

Veliki presing sportaša 

Prvi čovjek Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša već prije tri dana u razgovoru za Index je kazao da je nemoguće organizirati Igre u zadanom roku i izrazio osobni stav da Tokio more biti odgođen. Nije sumnjao u odgodu, niti danas sumnja u budućnost Igara koje su već godinama težak uteg za organizatore, stvaraju dubioze i iza sebe ostavljaju pustoš. 

Predsjednik Britanskog olimpijskog odbora (BOA) Andy Andson je, izražavajući žaljenje zbog situacije, ocijenio kako je to jedina prava odluka koja je mogla biti donesena u sadašnjim okolnostima. 

"S dubokim žaljenjem prihvaćamo odgodu, ali smo svjesni da je to jedina odluka koju možemo podržati u svjetlu razarajućeg učinka koji COVID-19 ima na naš narod, naše zajednice i naše obitelji. Vrijeme je da prestanemo razmišljati o Tokiju 2020. i da budemo na sigurnom sa svojim obiteljima", rekao je Andson. 

Predsjednik Španjolskog olimpijskog odbora Alejandro Blanco odluku o odgodi je nazvao dobrom viješću. 

"MOO nam je dao dobru vijest objavivši da su Igre u Tokiju odgođene. To će sada omogućiti svim sportašima da budu sposobni natjecati se u jednakim uvjetima i sačuvat će njihovo zdravlje, baš kao što smo i tražili otkako je kriza počela."

Alfons Hormann, predsjednik Njemačkog olimpijskog odbora (DOSB) ovu odluku o odgodi smatra jedinom ispravnom i važnom. 

"Brza i jasna poruka da se odgode Olimpijske i Paraolimpijske igre je ispravna i izrazito važan korak za međunarodni sport i cijelu svjetsku zajednicu. To je i  potvrda svjetskom stanovništvu da je i u sportu učinjeno sve da se pandemija dovede pod kontrolu na najbolji mogući način što je prije moguće", rekao je  Hormann.

Glavni tajnik Indijskog olimpijskog saveza Rajeev Mehta smatra da je ova odluka donijela veliko olakšanje za sportaše koji su pokušavali trenirati  za vrijeme pandemije s nadom da će za četiri mjeseca ostvariti najbolje moguće rezultate.

Svjetski rugby savez se također slaže da je ovo jedina ispravna odluka.

"Zdravlje i sigurnost sportaša, navijača i svih uključenih u proces Olimpijskih igara naši su zajednički prioriteti i odgovornost i vjerujemo da je donesena ispravna odluka u ovim teškim i do sada neviđenim okolnostima", ističe Svjetski rugby savez.

"Radujemo se da ćemo blisko surađivati u duhu partnerstva s MOO-om, organizacijskim odborom Tokija 2020. i svim ostalim sudionicima u odgađanju Igara i naše uvjerenje nastalo nakon Svjetskog prvenstva u rugbyju 2019. u Japanu je da će domaćini iz svega ovoga izaći jači i predaniji nego prije kako osigurali izvanredne Igre."

Čelnici krovne svjetske atletske organizacije (World Athletics) objavili su u ponedjeljak kako su spremni pomaknuti termin Svjetskog prvenstva u atletici, koje je u 2021. zakazano u američkom gradu Eugene, s ciljem stvaranja prostora za odgodu i nove rokove za Olimpijske igre u Tokiju.

Svjetsko atletsko prvenstvo predviđeno je u terminu od 6. do 15. kolovoza 2021., ali organizatori su izjavili kako je moguće održati natjecanje u nekom drugom razdoblju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara