PREMIER LIGA

Premiership uvodi najveću promjenu pravila nakon uvođenja VAR-a

Premiership uvodi najveću promjenu pravila nakon uvođenja VAR-a
Foto: EPA-EFE

VODSTVO engleske Premier lige odlučilo je od sljedeće sezone uvesti probno pravilo vezano za izmjene igrača.

Premiership želi po uzoru na američki NFL uvesti posebni protokol za igrače koji su tijekom igre dobili potres mozga, što se smatra izuzetno opasnim stanjem. Englezi su svoje ideje predstavili IFAB-u, Fifinom tijelu koje brine o promjenama pravila i od sljedeće sezone će primijeniti jedno od dva rješenja o kojima će odlučiti 3. travnja.

Prvi prijedlog je da se igrač za kojeg su liječnici sigurni da ima potres mozga može "besplatno" zamijeni, odnosno da njegova izmjena ne utječe na ukupan broj od tri dopuštene izmjene koliko momčadi prema dosadašnjim pravilima imaju. Druga ideja je da se igraču za kojeg se sumnja da ima potres mozga omogući da ga liječnici u svlačionici pregledaju na deset ili 15 minuta te da mu se onda omogući povratak u teren. Za vrijeme pregleda mogao bi ga zamijeniti netko s klupe tko bi se onda vratio na klupu po povratku ozlijeđenog igrača.

Premier liga će s IFAB-om 29. veljače raspravljati o oba prijedloga te odabrati jedan o kojemu će klubovi glasati u lipnju na kraju sezone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara