Promjena na Australian Openu koja će obradovati Federera i zadati glavobolje Đokoviću i Nadalu

Promjena na Australian Openu koja će obradovati Federera i zadati glavobolje Đokoviću i Nadalu

Foto: Hina

U VRHU svjetskog tenisa sve je više vrhunskih defenzivaca, dok na Tour iz godine u godinu dolazi sve manje igrača koji uspjeh love napadačkim tenisom.
 
Razlog zašto gledamo sve manje napadačkog tenisa i izlazaka na mrežu, a sve duže izmjene i nestvarnu obranu je višegodišnje usporavanje terena. Roger Federer već godinama upozorava da sporiji tereni puno više odgovaraju njegovim rivalima.
 
"Tu pogrešku je lako popraviti. Samo ubrzajte terene i onda će biti teško braniti se. Napadački dio igre je važniji, a na sporijim terenima možete se samo braniti", žali se Federer. 
 
"Pogodite 15 odličnih udaraca i na kraju izgubite poen pogreškom. Zašto? Jer je teren spor. Pomoglo bi i nama i gledateljima kada bi tereni bili brži, tako da odgovaraju različitim tipovima igrača."
 
 
Vjeruje se kako su čelnici svjetskog tenisa usporavanjem terena pokušali smanjiti mogućnost iznenađenja i tako veliku četvorku (Federera, Nadala, Đokovića i Murraya) zaštititi od mogućeg ispadanja u mečevima protiv napadački orijentiranih tenisača, koji bi u bržim uvjetima mogli na "svoj dan" svakoga izbaciti.
 
Ovako, sa sporijim terenima, iznenađenja su manje moguća, a time veće šanse da će se velika četvorka naći u završnicama turnira i svojim rivalstvima te napetim i dugim okršajima donositi ATP-u ogroman novac od sponzora, ulaznica, TV prava...
 
Đoković ni ne skriva da mu sporiji tereni odgovaraju u okršajima s Federerom.
 
"On je netko tko igra jako agresivno i pokušava brzo završavati poene. Međutim, ja mu vraćam puno loptica, stojim nekoliko metara iza osnovne crte i uvijek mi je cilj natjerati ga da odigra više udaraca. Tada imam veće šanse protiv njega."
 
Kraj prošle godine obilježili su turnir s bržom podlogom i Đokovićev debakl
 
Završnicu prošle godine obilježila su tri Mastersa odigrana na izrazito brzoj podlozi, a sva tri osvojio je Murray, dok je Đoković odigrao samo jedno finale. Tako smo u četvrtfinalu Pariza gledali Murraya, Đokovića i čak šestoricu udarača (Čilića, Raonića, Isnera, Tsongu, Berdycha i Socka) te u brzim uvjetima Bercyja vidjeli jedinu dosad pobjedu napadača Čilića protiv defenzivca Đokovića.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
 
Iako je godinama Đoković bio jedan od najboljih ofenzivaca na Touru, s početkom njegove dominacije počela je i njegova defenzivnija igra pa je jasno kako mu brži uvjeti sve manje odgovaraju.
 
A upravo ga brži uvjeti čekaju u obrani naslova na Australian Openu, koji počinje u ponedjeljak... 
 
"Puno je brže... To će biti prednost igračima koji igraju s ravnijim udarcima, agresivno i onima koji uživaju igrati na bržim terenima", otkrio je trener Patrick Mouratoglou. 
 
Australian Open će tako biti brži nego inače, a pokazali su to i pripremni turniri u Brisbaneu i Perthu, koji su se igrali na istoj podlozi.
 
"To je to. Meč je bio kratak, napadački i s malo dugih izmjena. Veliki servisi i veliki reterni. To je ono što je trebalo tenisu", rekao je oduševljeni Federer nakon nastupa na Hopman Cupu.
 
Da će ove godine Australian Open biti brži najbolje pokazuje turnir u Aucklandu, koji se ovog tjedna igra na istoj podlozi kao Grand Slam u Melbourneu.
 
"Auckland je promijenio sve terene, osim terena broj 5 koji je ostao iste brzine kao prošlogodišnji Australian Open. Razlika u brzini vidljiva je golim okom, na ostalim terenima loptica leti", izjavio je Mouratoglou.
 
Tako da ćemo ove godine na Australian Openu vjerojatno vidjeti više iznenađenja, ali i više problema za defenzivce Đokovića, Nadala i niz drugih...
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara