Prva "žrtva" antikorupcijskog programa ATP-a; Di Mauru devet mjeseci suspenzije

TALIJANSKI tenisač Alessio Di Mauro prvi je u povijesti na kojem je Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) primijenilo anti-korupcijski program.

ATP je otkrio da se Di Mauro kladio na teniske mečeve u razdoblju između 2. studenog 2006. i 12. lipnja 2007. godine. Stoga je talijanski tenisač, trenutno 124. na ulaznoj ATP ljestvici, suspendiran na 9 mjeseci, te će morati platiti i kaznu od 60 tisuća dolara. Suspenzija mu je izrečena za razdoblje od 12. studenog ove godine do 12. kolovoza 2008.

Nakon mnogobrojnih priča vezanih uz klađenje u tenisu, a kojih je iz dana u dan sve više i više, ATP je inaugurirao anti-korupcijski program, čija je osnovna svrha istraživanje slučajeva poput Di Maurovog, koji je, eto, postao i prva žrtva novog kursa Udruženja teniskih profesionalaca.

Gayle David Bradshaw, upravitelj ATP-a za pravila i natjecanje, potvrdio je u svojoj izjavi kako se ATP zalagao i za strožu kaznu. Međutim, kako nema dokaza o tome da se Di Mauro kladio na svoje mečeve, odnosno, da je imao bilo kakvog utjecaja na mečeve na koje se kladio, nije se odlučio i na dužu suspenziju ili veću novčanu kaznu...

"Naša pravila uključuju zabranu klađenja na teniske mečeve svim profesionalnim tenisačima, teniskim organizacijama ili djelatnicima. Di Mauro je prvi tenisač koji je kažnjen u sklopu ovog programa. Njegova kazna nije bila teža zato što nemamo dokaza da se pokušao okladiti na vlastiti meč, ili da je imao bilo kakav utjecaj na bilo koji meč."

Kladio se na male novce

"Oduvijek je imao strast za klađenjem na sportske događaje, a prije svega se volio kladiti na nogometne utakmice." - izjavio je Di Maurov trener od malih nogu Fabio Rizzo za talijanski dnevnik La Gazzetta dello Sport.

"Nije mu bilo poznata zabrana klađenja na vlastiti sport, i napravio je glupost što se kladio i na tenis. No, nije se kladio na svoje mečeve, kao niti na turnire na kojima je on nastupao. No, ionako su u pitanju mali iznosi koje je ulagao prilikom klađenja na tenis, možda 10 ili 15 eura. Alessio je imao račun na jednom siteu za online klađenje, kao i mnogi drugi tenisači." - dodao je Rizzo.

Prema jednom velikom istraživanju, postoji 250 tenisača koji posjeduju račune za online klađenje, uključujući i talijanske igrače, piše La Gazzetta dello Sport.

Riccardo Piatti, trener Ivana Ljubičića, koji je predsjednik Vijeća igrača u ATP-u, naglasio je:

"Ako je istina, žao mi je zbog Di Maura, koji je dobar dečko. Ali, klađenje je poput dopinga. Scotland Yard istražuje radnje vezane uz klađenje u tenisu već godinu i pol dana. Igrači znaju da se ne smiju kladiti jednako kao što znaju prebacivati lopte preko mreže." - zaključio je Piatti.

 

Index/Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara