Rađa za Index iz Atlante: Brady je najveći sportaš svih vremena, američki Dražen

Rađa za Index iz Atlante: Brady je najveći sportaš svih vremena, američki Dražen
Foto: Guliver Image/Getty Images, Dino Rađa

NA ZAPADU ništa nova. New England Patriotsi su šesti put u povijesti osvojili trofej Vincea Lombardija pobijedivši Los Angeles Ramse s 13:3 u 53. Super Bowlu odigranom na stadionu Mercedes-Benz u Atlanti, koji je bio daleko od najavljivanog spektakla i postao dvoboj s najmanje poena u povijesti završne utakmice prvenstva u američkom nogometu.

Bill Belichick i Tom Brady zajedno su osvojili šesti naslov, a New England Patriotsi su se izjednačili s Pittsburgh Steelersima kao najuspješnija momčad sa šest osvojenih trofeja Vincea Lombardija.

Kao i posljednjih godina Indexov stručni komentator s lica mjesta bio je Dino Rađa. Jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena i od rujna član košarkaške Kuće slavnih fanatičan je navijač svih bostonskih klubova, a New England Patriotsi su mu posebna slabost. Rađi je ovo bio čak peti Super Bowl kojem je nazočio uživo, a četiri puta je gledao svoje Patriotse.

Iz Atlante za Index piše Dino Rađa.

Utakmica je bila dosadna samo za one koji ne razumiju američki nogomet

Tko ne razumije američki nogomet, tko ga laički i površno prati, njemu je utakmica bila dosadna. Jasno mi je to. Međutim, ja sam uživao. Cijelu utakmicu gledali smo fantastične obrane koje su popustile samo jednom. Što je na kraju bilo presudno. Cijelu sezonu napadi Ramsa i Patriotsa su dominirali, a onda u Super Bowlu na poluvremenu imamo rezultat 3:0. Da mi je netko rekao da će tako biti uoči utakmice, pitao bih ga iz koje je bolnice došao. Upravo u toj činjenici vidimo sav genij Billa Belichicka. Njegova sposobnost prilagodbe na licu mjesta je zapanjujuća. Kad je vidio da neće proći ono što je zamislio na početku, kad je shvatio da Brady ne igra svoju najbolju utakmicu, u trenutku se adaptirao, iz rukava je izvukao plan B i Patriotsi su do naslova došli nestvarnom obranom.

Vidim da svi napadaju quarterbacka Ramsa Jareda Goffa i predbacuju mu da je on glavni krivac za očajnu napadačku igru svoje momčadi. Goff možda i nije odigrao briljantnu partiju, ali riječ je o klincu od 24 godine koji je utakmicu karijere igrao protiv najveće momčadi svih vremena.

Ne napadajte Goffa, igrao je protiv najveće ekipe u povijesti

Tom Brady je u karijeri odigrao više Super Bowlova nego 21 momčad kombinirano. Brady ima 30 play-off utakmica, a prvi do njega je legendarni Joe Montana sa 16. Billu je ovo osma titula. Patriotsi su na iskustvo i rutinu dobili ovu utakmicu. Belichick je postavio igru tako da Goffa ''prebiju'', izmaltretiraju, da mu ne dopuste da udahne. S obzirom na to kako su Patriotsi odigrali cijelu sezonu, i za mene, koji sam pogledao svaku utakmicu ove sezone, način na koji su postavili igru sinoć bilo je neočekivano. Bill, veliki majstor prilagodbe.

Julian Edelman je izabran za MVP-a. Za mnoge neočekivano. Ne za mene. Brady i on se znaju u dušu, nevjerojatna je kemija između njih. Kad se zona završi obojica svake godine odlaze u Los Angelse zajedno trenirati. Gledao sam film o Edelmanu, u kojem kaže da mu se san ispunio kad je u slobodno vrijeme imao priliku trenirati s najvećim svih vremena. Kao u svakom sportu, sve se svodi na rad. Na rad i žrtvu.

Brady je najveći sportaš svih vremena

Nedavno sam čuo detalj koji je ispričao jedan igrač Patriotsa, a koji najbolje oslikava Toma Bradyja kao sportaša. Vraćali su se iz San Francisca nakon što su pobijedili. U avionu je bio tulum. Pijanka, zajebancija, totalni kaos. Cijela momčad, osim Bradyja. Sjedio je na kraju aviona sam i na laptopu je gledao utakmicu i analizirao ju. Tražio je svoje greške i kako da ih popravi. Njegov život je čitav posvećen samo sportu. Liježe rano, još ranije se diže. Ima poseban režim prehrane i sve je žrtvovao kako bi u ovom što radi bio najbolji. Ako bih ga mogao s nekim usporediti, onda bi to bio Dražen Petrović. Samo, Brady je još koji level iznad. Za mene je on najveći sportaš svih vremena.

Američki Dražen

U američkom nogometu da bi bio u vrhu, nije dovoljno da si samo vješt. To je brutalan sport, možda i najbrutalniji. Rok trajanja je tamo jako kratak jer su im tijela toliko izraubana da su napola invalidi. Prije par godina u Bostonu sam upoznao jednog bivšeg igrača. Kad mi je pružio ruku imao sam osjećaj da mi sve kosti šake pucaju, a ja nisam baš mimozica. Kad te takvi macani zveknu, raspadaš se, a Brady još traje i koliko vidim, trajat će i dalje. Da, najveći je svih vremena.

Super Bowl je američka fešta

Jako mi je drago da je u Hrvatskoj američki nogomet sve popularniji. Ako ne dođete tamo i na licu mjesta ne vidite što je to, jako je teško objasniti kako Ameri to doživljavaju. Kad je Super Bowl, cijela Amerika staje. Niti jedna sportska priredba se ne održava u to vrijeme, sve je podređeno samo toj jednoj utakmici. Atlanta je gorjela danima. Festivali, priredbe, svi na ulici. Sve besplatno. Nešto nevjerojatno. Kultura sporta je kod njih posve drugačija nego bilo gdje na svijetu. A tek onaj stadion… Tri Wembleyja bi stala u njega. Čudo nad čudima.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara