Rekordna gledanost prvog kruga Eura

UTAKMICU Austrija-Hrvatska gledalo je 60 posto Austrijanaca dok su apsolutni rekorderi Nizozemci sa 82,5 posto gledanosti utakmice protiv Italije.

Gledanje nogometa na televiziji i dalje raste, a u Uefi su posebno fascinirani porastom gledanosti neutralnih utakmica, tj. gledanjem reprezentacija od kojih niti prema jednoj gledatelj ne osjeća emotivnu ili nacionalnu pripadnost.

Najveći uspjesi zabilježeni su na područjima Portugala i Nizozemske, gdje je utakmice svojih ljubimaca gledao rekordan broj gledatelja. Od domaćinstava koja su u tom trenutku imala upaljen TV prijamnik u Portugalu je čak 80 posto njih (ili 2,6 milijuna) gledalo utakmicu protiv Turske, dok se u Nizozemskoj (protiv Italije) taj broj penje na nevjerojatnih 82,5 posto.

"Ne vjerujem da je moguće dobiti više od 80 posto gledanosti bilo kojeg događaja. U vremenu kada imate toliko televizijskih mogućnosti i programa na biranje to je nešto nečuveno, gotovo povijesno", izjavio je William Gaillard, direktor Uefina odjela za komunikacije.

"Utakmica Nizozemske i Italije vjerojatno je najgledaniji događaj u povijesti nizozemske televizije, a i brojke iz njemačke također su čudesne", dodao je.

U Poljskoj je dvoboj s Njemačkom pratilo 23,7 milijuna ljudi (69,6 posto), no više od toga fascinira gledanost neutralnih utakmica. U Austriji je dvoboj Italije i Nizozemske gledalo 41,7 posto gledatelja, a u Švicarskoj 57,8 posto. Toliku gledanost nije imala niti jedna utakmica švicarske reprezentacije na portugalskom Euru prije četiri godine.

Dvoboj Austrije i Hrvatske gledalo je 1,5 milijuna Autrijanaca (gledanost 60 posto), a sraz Švicarske i Češke dva milijuna Švicaraca (70 posto).

Podatak kojega Gaillard navodi kao izniman uspjeh, gledanost je utakmice Italije i Nizozemske u Njemačkoj. Tu je utakmicu pratilo nevjerojatnih 14,9 milijuna Nijemaca, ili 49,9% svih njemačkih državljana koji su u tom trenutku imali upaljeni televizor. Niti jednu utakmicu u prvom krugu portugalskog Eura nije gledao toliki broj gledatelja.

U cijeloj priči s postotkom gledanosti zaostaje samo Velika Britanija, no u Uefi su zadovoljni i otočkim brojkama. Utakmicu Nizozemaca i Talijana gledalo je 6,2 milijuna Britanaca što je ekvivalent 30-postotnoj gledanosti. Obzirom da na Euru nema niti jedne otočke reprezentacije, u Uefi to smatraju fantastičnim rezultatom.

"Očigledno je da u situacijama izostanka velikih nogometnih nacija poput Engleske, turnir nema gledanost u tim državama kao što bi imao da one sudjeluju. No, neutralna je publika vrlo važna, i zato mislimo da je gledanost Eura u Velikoj Britaniji iznimna. Ne možemo očekivati da 25 milijuna Britanaca gleda nogomet na Europskom prvenstvu gdje ne sudjeluje Engleska", zaključio je Gaillard.

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara