Rijeka i Hajduk uništili priliku koju hrvatski nogomet čeka godinama

Rijeka i Hajduk uništili priliku koju hrvatski nogomet čeka godinama
Montaža: Index; Foto: Hina, Kassiesa

NAKON što su uoči play-offa Europa lige ispala čak tri od četiri hrvatska predstavnika, hrvatska liga tek je na 18. mjestu po učinku u aktualnoj sezoni s 2,125 bodova. Iako će Dinamo sigurno igrati u natjecanju po skupinama Europa lige, a lako je moguće i u Ligi prvaka, HNL će teško dostići prošlosezonskih 5.125 bodova, čime se vjerojatno već u kolovozu oprostio od sna, 15. mjesta koje donosi dva kluba u najelitnijem nogometnom natjecanju Starog kontinenta. Posljednji put Hrvatska je dva kluba u Ligi prvaka imala 1999. godine.

U ovom trenutku Hrvatska se i dalje nalazi među petnaest odabranih, međutim samo je pitanje vremena kada će je prestići Češka i Švicarska, a moguće i Cipar, ako opet bude imao dva kluba u grupnoj fazi. Hrvatska je nažalost uz Bjelorusiju jedina među prvih dvadeset liga Europe koja je ostala na samo jednom klubu uoči posljednje kvalifikacijske stepenice, što je rijetkost koja se ne pamti već dugi niz godina.

 

Moglo bi se dogoditi da HNL prvi put poslije sedam sezona ne preskoči granicu od relativno solidna četiri boda, čime bi upitan mogao postati plasman među dvadeset najboljih u Europi. Naime, Hrvatskoj već neko vrijeme za vratom puše Srbija koja je prošle sezone imala čak dva kluba u skupinama Europa lige. Srbi su prošle godine osvojili čak sedam bodova, što Hrvatskoj nije pošlo za rukom već više od desetljeća, a ako i ove sezone ponove uspjeh, lako bi se moglo dogoditi i da je prestignu.

Čini se kako su loši nastupi hrvatskih klubova u ovosezonskom izdanju EL-a došli u nikad gorem trenutku, odnosno uoči prilike kakva se nije otvarala godinama. Naime, 13-plasirana Nizozemska i 14-plasirana Grčka već podulje bilježe velik pad na ljestvici koeficijenata, a da je uz Dinamo još netko iz trolista Rijeka - Hajduk - Osijek uspio proći u natjecanje po skupinama, moglo se dogoditi da Hrvatska na koncu završi na sjajnom trinaestom mjestu, čime bi si vrlo vjerojatno, i to najmanje sljedeće dvije sezone, osigurala povlašten status u ždrijebu.

Pritom se mora uzeti u obzir kako su baš ove sezone hrvatski klubovi imali sreće u nyonskom ždrijebu. Rijeka je u trećem pretkolu dobila neugledan norveški klub, dok bi se za plasman u grupnu fazu borila s izraelskim Maccabijem iz Tel Aviva, koji je, unatoč ugledu, protivnik po mjeri. S druge strane, Hajduk je izvukao bukureštansku Steauu, jednog od najlošijih nositelja, ali s koeficijentom koji mu jamči takav status i u play-offu, gdje bi se Bijeli, da su prošli, za plasman u skupine borili s bečkim Rapidom.

Velika je prilika propuštena i pitanje je kada će se opet otvoriti, pogotovo s promjenom u strukturi kvalifikacijskih kola te sustavu bodovanja klupskog koeficijenta kojem se više ne pridodaje nacionalni udio, a što je Dinamovim neprestanim sudjelovanjem u grupnoj fazi posljednjih deset godina bilo od velikog značaja. Kao što smo vidjeli, Rijeka ove sezone nije bila nositelj u play-offu EL-a, a Hajduk čak ni u trećem pretkolu.

Jedino što može spasiti cijelu priču Dinamov je eventualni ulazak u LP i najmanje šest osvojenih bodova. S obzirom na to koliko ozbiljno Modri izgledaju ove sezone te kako se čini da je Nenad Bjelica složio prilično respektabilnu momčad, sve je moguće...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara