KRIMINAL U SPORTU

SAD objavio izvještaj u kojem tvrde da su Rusi kupili domaćinstvo SP-a 2018.

SAD objavio izvještaj u kojem tvrde da su Rusi kupili domaćinstvo SP-a 2018.
Foto: EPA/123rf

AMERIČKO ministarstvo pravosuđa objavilo je izvještaj za koji tvrdi da dokazuje kako je bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter primio mito od ruskog oligarha kako bi Rusija dobila pravo za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. godine. 

Rusija je organizaciju prvenstva dobila ispred Engleske, udružene ponude Nizozemske i Belgije te Španjolske i Portugala. Na glasanju je 2010. odabrana Rusija.

O mogućim problemima s korupcijom pisalo se i ranije, a sumnja se da je i Katar na sličan način dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022.

Opsežan izvještaj dokazuje korupciju

Izvještaj koji se sastoji od 430 stranica objavljen je u ponedjeljak kao dio FBI-jeve istrage američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, a u njemu se nalazi i izvještaj koji je podnio bivši pripadnik britanske tajne službe, Christopher Steele, koji tvrdi da je ruski oligarh mitom kupio organizaciju natjecanja. 

"U lipnju 2011. Steele je podnio izvještaj u kojem je sažeo navodni razgovor tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina u kojem je Putin priznao da je neimenovani ruski oligarh mitom kupio Svjetsko prvenstvo 2018. godine", piše u dokumentu koji je objavilo američko ministarstvo pravosuđa i nastavlja se: 

"Nakon toga, 2012. godine, Steele je FBI upoznao s dvojicom britanskih operativaca koji su imali informacije o podmićivanju. Nakon razgovora uspjeli su doći do člana organizacije bliske Putinu i Kremlinu koji je potvrdio kako je Svjetsko prvenstvo bilo kupljeno", zaključuje se u jednom dijelu izvještaja. 

Jasno je da je u pitanju Blatter

Bivši predsjednik nije imenovan, ali jasno je da je riječ o njemu jer je on u tom trenutku bio predsjednik FIFA-a, s čijeg se vrha i povukao zbog korupcije. 

Dobio je šest godina zabrane djelovanja u nogomet, a s njim je pao i Michel Platini koji je dobio četiri godine suspenzije. 

Sve ovo događa se svega dan nakon što je Rusija dobila kaznu kojom joj je zabranjen nastup na svim velikim natjecanjima zbog skandala s dopingom. 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara