Sale Đorđević jednom rečenicom objasnio zašto je Srbima košarka u krvi

Sale Đorđević jednom rečenicom objasnio zašto je Srbima košarka u krvi

Foto: Guliver Image/Getty Images

OD raspada Jugoslavije Srbija je u košarci godinama u  svjetskom vrhu. Zlatnu generaciju Vlade Divca dostojno je zamijenila ona Miloša Teodosića i Srbija je danas aktualni svjetski olimpijski doprvak. Samo su Amerikanci ispred njih.
 
Srbi vole kazati kako im je košarka u krvi i da je Srbija zemlja košarke, a s tom teorijom slaže se i njihov izbornik, legendarni Sale Đorđević.
 
Nekadašnji fantastični play Partizana i reprezentacije Jugoslavije u intervjuu za Sport klub povezao je karakter Srba s uspjesima u košarci.
 
''Kad smo mi bili igrači, a pritom mislim na moju generaciju u Partizanu i reprezentaciji, mi smo se igrali košarke, ali smo također igrali i na pobjedu. Velika je razlika između igranja košarke i igranja samo radi pobjede. Uzmimo za primjer Teodosića. Miloš je igrač koji se voli igrati i on jednostavno tako shvaća ovaj sport. Upravo zbog takvog svjetonazora on je za klasu bolji igrač od drugih'', kazao je Đorđević pa je dodao:
 
''Imam teoriju da je košarka nestvarno specifičan sport i sjajan je za naš karakter. Košarka je sport vica, šale, prevare, podvale. Zato smo mi u kolektivnim sportovima puno bolji nego u individualnim. Cijeli život se budimo s idejom da napravimo neku foru, da nekoga nasamarimo, da se našalimo. Naučeni smo da se kroz život 'muvamo'', da nešto kupimo za 100 pa prodamo za 105. Sve je u vicu i fori. Košarka je upravo takav sport i zato nam odgovara više od drugih sportova'', zaključio je Đorđević.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara