Šef liječničke komisije Fife ljut na suce i trenere

Tekst: Totalsport
Foto: Screenshot

MICHEL D’HOOGHE, predsjednik liječničke komisije Međunarodne nogometne federacije (FIFA), traži od glavnih sudaca diljem svijeta da doslovno provode pravila prilikom oštrih i pogibeljnih startova.

Uoči liječničkog kongresa Fife 17. i 18. listopada, D’Hooghe je pripremio DVD koji sadrži neke od najgrubljih startova na nogometnim travnjacima, kako bi poslao poruku svim nacionalnim savezima da pogibeljni startovi moraju biti sankcionirani crvenim kartonom.

"Za pogibeljne startove su krivi sami nogometaši, suci koji ih ne sankcioniraju u zadovoljavajućoj mjeri, ali i treneri. Treba preispitati i njihovu ulogu, s kakvim mislima šalju igrače na teren? Gdje se zagubila etika sporta?",  glasno se zapitkuje D’Hooghe.

Axel Witsel (20), veznjak Standarda i jedan od najtalentiranijih belgijskih nogometaša, prouzročio je brutalnim i nepromišljenim startom džonom težak otvoreni prijelom obaju potkoljeničnih kosti desne boge poljskog stopera Anderlechta Marcina Wasilewskog (29) u derbiju belgijskog prvenstva igranom 30. kolovoza u Bruxellesu. Wasilewski je započeo proces tužbe redovnom sudu zbog pretrpljenih oštećenja.

D’Hooghe tvrdi da je broj takvih, pogibeljnih startova jako narastao zadnjih godina.

"Suci drže ključeve u svojim rukama. Oni su jedini koji u trenutku grubog prekršaja mogu odmah sankcionirati igrača. Ne čine to dovoljno često. Dva najgora prekršaja, start s leđa i udarac laktom, po pravilima nalažu automatski crveni karton. Nažalost, suci često ne primjenjuju to pravilo",  kaže D’Hooghe.

Dodaje da su suci dobili instrukcije za nepravilno korištenje lakta dodijeliti crveni karton, i to nakon Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine, na kojem su takvi startovi uzrokovali 12 ozljeda glave. Četiri godine kasnije, na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, bila su zabilježena samo dva takva prekršaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara