Šef nogometnih sudaca: Oštećeni su i Hajduk, i Dinamo, i Rijeka, i Osijek

Šef nogometnih sudaca: Oštećeni su i Hajduk, i Dinamo, i Rijeka, i Osijek

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Screenshot

"ISTINA je, bilo je puno grešaka, hvala trenerima što su se gospodski ponijeli", poručio je prvi čovjek nogometnih sudaca Ante Kulušić nakon što je analizirao sporne odluke u posljednja dva prvenstvena kola.

U 12. i 13. kolu zabilježeno je nekoliko kontroverznih odluka.

"Želio bih zahvaliti trenerima sve četiri ekipe, Hajduka, Dinama, Osijeka i Rijeke. Sve četiri ekipe su bile, da ne kažem oštećene. Bilo je grešaka na račun sve četiri ekipe i sva četiri trenera su se ponijela gospodski. Ja, kao predsjednik Sudačke komisije, ću napraviti sve da grešaka sudaca bude što manje", rekao je Kulušić na HNS-ovoj televiziji.

Na pitanje o utakmici Istre i Rijeke (1:0) potvrdio je da je Rijeka najviše oštećena u pretprošlom kolu.

"Apsolutno se slažem, i izjava gospodina Keka koji je kazao da je bilo grešaka sudaca, ali da za poraz nisu krivi suci nego ekipa Rijeke, to je vrlo korektno. I svaka čast gospodinu Keku", dodao je Kulušić.

UEFA-in delegat Miroslav Vitković također je priznao da je bilo pogrešaka u dva derbija 13. kola, Hajduka i Dinama te Rijeke i Osijeka. Potvrdio je da je Tihomir Pejin ispravno procijenio sporne situacije zaleđa, osim jedne, one u 89. minuti, kada je Filip Benković zabio Hajduku za 1:1 nakon nedosuđenog zaleđa.

"Rekao sam već, na ovoj utakmici bilo je jako puno zaleđa, i to vrlo teških situacija, a ovdje vidimo da je sudac donio krivu odluku u jednoj, kako mi volimo reći, stajaćoj situaciji, lakšoj situaciji. Igrač se vratio iz pozicije zaleđa, igrao loptom, dodao svom suigraču koji nije u poziciji zaleđa (Benković, op.a.). Ovdje ima još jedan naš izraz, to je indirektna pogreška suca. Znači, ne postiže pogodak iz nedopuštene situacije, ali sudjeluje u akciji, dakle asistent je. Nažalost, ovo je pogrešna odluka", objasnio je Vitković.

U posljednjim minutama sudačke nadoknade Hajduk je zabio za 2:2 iz penala nakon prekršaja Stojanovića na Almeidi.

"Sudac je imao visok kriterij cijelu utakmicu, ovo se sve događalo u završnici. Ovo je klasični primjer kada sudac treba dosuditi i mora dosuditi kazneni udarac i opomenuti igrača. Obrambeni igrač bez ikakve želje, bez pokazivanja namjere da igra loptom, njegova akcija je usmjerena na to da spriječi napadača da igra loptom. Dakle, na nedozvoljeni način guranjem. UEFA je ovu godinu posvetila upravo sprječavanju takvih situacija i kažnjavanju ovih situacija u kaznenom prostoru jer je primjećeno da se igrači sve više služe rukama, a sve manje uklizavanjem u kaznenom prostoru. Ovdje se vidi da je bez namjere da igra loptom, rukama gurnuo igrača", rekao je Vitković, a Kulušić se složio s odlukom.
 
U samoj završnici utakmice Pejin je propustio dosuditi penal za Hajduk nakon prekršaja na Anti Ercegu, čime bi Splićani imali priliku odnijeti pobjedu s bijele točke. 

"Ovo je bila borba za loptu, bilo je remplanje obrambenog igrača s napadačem u želji za prostorom prema lopti. Sudac je šprintao za tom dobrom akcijom, ali ovaj prekršaj se dogodio unutar prostora između tri suca. Tako da je ovdje cijeli sudački tim unutar konzultacije, znači dodatni pomoćni sudac, pomoćni sudac i sudac koji je bio iza njih, donijeli su odluku da kontakt nije dovoljan za prekršaj, dakle nije za kazneni udarac."

Na pitanje smatra li da je to bila ispravna odluka, Vitković je rekao: "Ja tumačim pravila. Po pravilu nije dovoljan kontakt, nije svaki kontakt prekršaj, a time ni kazneni udarac."
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Odigrana je vrhunska utakmica. Ja sam inače na samom početku 1993. godine sudio dva derbija u Splitu između Hajduka i Dinama i znam kako je biti u koži sucu. Teška utakmica za suditi. Što se tiče kaznenog udarca za Hajduk, i javnost, i sportska javnost, i gledatelji su svi podijeljeni bi li ili ne bi dosudili. Kad je u pitanju situacija bi ili ne bi, uvijek prepuštam sucu", komentirao je Kulušić.

"Uputa FIFA-e i UEFA-e je da se inicijator tog nereda sankcionira, i još jedan igrač koji sudjeluje u tome. Pejin je izvrsno postupio, dao je obojici igrača sa svake strane žute kartone", dodao je Kulušić.

Okrenuli su se zatim drugom derbiju na Rujevici, između Rijeke i Osijeka, kojeg su sudila dva glavna suca. Nakon ozljede Gorana Gabrila u prvom poluvremenu, zamijenio ga je pomoćni sudac Marko Matoc.

"Rijetko se događaju ovakve situacije, ali evo, za sve ove slučajeve imamo propisanu proceduru. Kada imamo sudački tim od šest ljudi kao ovdje, propozicije i pravila kažu da prvi pomoćni sudac ulazi na teren i sudi jer je on isto s A liste sudaca. Sve se pomiče za jedan, s tim da četvrti sudac i dalje ostaje vršiti svoju ulogu i pomaže. Moram reći, jer sam upućen u situaciju, da je ozljeda bila vrlo ozbiljna i nije se mogao vratiti čak da asistira i stoji iza gola jer je došlo do rupture mišića i tetive", objasnio je Vitković.


 
Matoc je bio na meti kritika zbog brojnih žutih kartona, Rijekin Mišić dobio ga je u 44. minuti zbog prigovora nakon prekršaja i ne može igrati protiv Dinama.

"Žao mi je što nije prikazan očigledan prekršaj. Nakon prekršaja i guranja protivnika, sudac je dosudio slobodan udarac. Vidimo da je igrač protestirao i prigovarao i bacao loptu i to je ispravna odluka, žuti karton. Za ovakav je potez upravo Mario Mandžukić dobio drugi, isključujući žuti karton", objasnio je Vitković.

Pred kraj prvog dijela žuti karton je dobio i Vešović zbog prekršaja, nakon čega je burno reagirao prema sucu Matocu.

"Glavni sudac je dosta udaljen od te situacije, procijenio je da je prekršaj, što je ispravno. Vešović je podlakticom gurnuo igrača. Sudac nije odmah reagirao, asistirao mu je pomoćni sudac koji je bio uvjeren da je Vešović suparniku stao na nogu, ali snimka to ne potvrđuje. Prekršaj je bio i igrač je kasnije i protestirao i bio je agresivan, bio je na rubu da dobije i drugi žuti."

U 64. minuti Vešović je napravio još jedan prekršaj potezanjem, igrači Osijeka su tražili drugi žuti karton, ali Matoc ga nije pokazao. "I to je bilo ispravno", smatra Vitković.
 
Također, ocijenio je ispravnim i odluku Matoca da poništi gol Marija Gavranovića u 74. minuti zbog zaleđa.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara