Serena Williams kažnjena s 10 tisuća dolara zbog vrijeđanja sutkinje

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

ČELNICI US Opena izrekli su kaznu američkoj tenisačici Sereni Williams od 10.000 dolara zbog njezinog nesportskog ponašanja u završnici njezinog polufinalnog meča i poraza od Belgijanke Kim Clijsters.

Radi se o maksimalnoj kazni koju vodstvo jednog Grand Slam turnira može odrediti zbog nesportskog ponašanja. Mlađa sestra Williams će usto morati platiti i 500 dolara zbog bacanja reketa na kraju prvog seta. Tada je zaradila opomenu sutkinje u stolcu što je za Serenu, pokazat će se kasnije, bila kobna opomena.

Koliko će ta kazna financijski ''pogoditi'' Serenu Williams, ne treba posebno niti naglašavati. Samo za plasman u polufinale u New Yorku Serena Williams je zaradila 350.000 dolara. Njezin nastup na turniru još nije završen, budući da će zajedno sa starijom sestrom Venus u ponedjeljak u njihovom desetom Grand Slam finalu u konkurenciji parova tražiti priliku za deseti naslov.

Podsjećamo, incident se dogodio pri vodstvu Clijsters 6:4, 6:5 i rezultatu 15:30 na servisu Williams za ostanak u meču. Linijska sutkinja dosudila joj je prijestup kod drugog servisa, što je automatski Belgijanki donijelo i dvije meč lopte. Suđenje prijestupa je, inače, jedina odluka u tenisu koju glavni sudac ne može promijeniti.

Williams se žestoko verbalno obrušila na sutkinju na crti. Američki mediji prenijeli su i njezinu navodnu izjavu:

"Kunem se Bogom da ću uzeti ovu lopticu i nagurati ti je u grlo. Čuješ li me? Kunem se Bogom."

Glavna sutkinja pozvala je linijsku, a kada je do njih stigla i Williams, moglo se dobro čuti kako se opet obratila linijskoj sutkinji:

"Nisam ti rekla da ću te ubiti, jesi li ti ozbiljna? Nisam to rekla."

Očito je, dakle, da se linijska sutkinja potužila na prijetnje smrću od strane tamnopute američke teniske zvijezde. Budući da je Williams na kraju prvog seta već dobila opomenu, druga opomena je značila kazneni poen, čime je automatski izgubila i meč s rezultatom 6:4, 7:5.

Glasnogovornica US Opena Chris Widmaier u nedjelju je istaknula da su visoki službenici turnira pregledavali video zapis nemilih događaja u subotnjem meču. Brian Earley, vrhovni sudac turnira, obavio je još u subotu razgovor sa Serenom Williams i sutkinjom u stolcu.

Ovaj slučaj mogao bi dobiti i daljnje konotacije. Naime, Bill Babcock, vodeći administrator za Grand Slam turnire, analizirat će što se dogodilo u subotu navečer. Ukoliko ustanovi da je Williams napravila najveći prekršaj, pravila dopuštaju kaznu u visini zarade igrača ili igračice na dotičnom Grand Slam turniru, dakle, u slučaju Serene Williams, u iznosu od 350.000 dolara, pa čak i suspenziju, iako Babcock nije spominjao tu mogućnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara