SERIE A

Serie A se ispričala jer je u antirasističkoj kampanji koristila majmune

Serie A se ispričala jer je u antirasističkoj kampanji koristila majmune
Foto: Reuters, Twitter

RASIZAM u talijanskom nogometu, pa i cijeloj državi općenito, postao je toliko problematičan da se čini kao da su tijela koja se bore protiv njega potpuno izgubila razboritost u načinu te borbe.

Najnoviji je primjer antirasistička kampanja zbog koje se Serie A morala ispričavati jer je naišla na goleme kritike sa svih strana.

U kampanji No To Racism ("ne rasizmu"), naime, korišteni su plakati koji prikazuju tri majmuna obojenih lica. Milan i Roma prvi su žestoko kritizirali postere.

Umjetnik Simone Fugazzotto objasnio je da je poruka plakata trebala biti da smo svi mi majmuni, odnosno da smo potekli od njih, bez obzira na rasu.

"Shvatio sam da su neprimjereni", rekao je izvršni direktor Serie A Luigi De Siervo putem priopćenja.

Iz Milana su poručili da se snažno protive upotrebi majmuna, a u Romi su iznenađeni jer "razumiju da se liga bori protiv rasizma, ali ovo nije pravi način".

Iz FARE-a su poručili da su ostali bez teksta i da sve izgleda kao bolesna šala, a organizacija Kick It Out tvrdi da je upotreba majmuna "potpuno neprikladna".

Svako malo se na talijanskim stadionima čuje majmunsko hukanje upućeno tamnoputim igračima poput Marija Balotellija ili Romelua Lukakua. Dio navijača čak se branio da to ne znači da su rasisti, nego da tako "samo žele stvarati pritisak na igrače kojima to očito smeta".

Rasistički skandal nedavno je izazvao i ugledni dnevni list Corriere Dello Sport, koji je na naslovnici objavio fotografiju tamnoputih Lukakua i Chrisa Smallinga uz veliki naslov "Crni petak". Milan i Roma, koji se od svih talijanskih klubova najagresivnije bore protiv rasizma, zabranili su pristup novinarima tog dnevnika do kraja godine, uz objašnjenje da su sankcije tako kratkoročne samo zato što je jasno da je namjera bila poslati antirasističku poruku koja je jednostavno pogrešno izvedena.

Ista je situacija s plakatima koji prikazuju majmune. Čak i kad se bore protiv rasizma, Talijani ispadaju rasisti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara