"Sigurnost Zagrepčana donekle je narušena, ali policija se pripremila da huliganima stane na kraj"

"NIJE vam u subotu preporučeno ići van ako ste metalac, rocker, darker, gotičar, alternativac i punker. Dvije stotine Boysa skupit će se na Trgu. Čistit će se Zagreb. Ići će u Močvaru, Route, Zvuk, Hard rock, Importanne, Trg.

> Pripadnici BBB Agram Crewa noćas divljali po Zagrebu

> Udruga navijača Dinama: Ne krećemo ni u kakve obračune!

Nije im bitno jeste li cura ili dečko. U subotu je na Ribnjaku više cura nego dečki dobilo teleskopima. Rekli su da će nas istrijebiti i poslati u bolnicu. Stoga, čuvajte se..."

To je sadržaj anonimnog e-maila koji već nekoliko dana kruži internetom, a zagrebačka policija poručuje kako "nema razloga za paniku, ali ima razloga za zabrinutost".

"Mir i sigurnost Zagrepčana je donekle narušena, ali mi u policiji smo se pripremili da huliganima stanemo na kraj"

"Mir i sigurnost Zagrepčana je donekle narušena, ali mi u policiji smo se pripremili da huliganima stanemo na kraj", kazao je načelnik PU zagrebačke Marijan Tomurad pred televizijskim kamerama te istaknuo kako uoči nereda koji su najavljeni za subotu ne prate nikog posebno, ali svi sudionici proteklih izgreda (tučnjava na Ribnjaku u kojoj je ubijen Frano Despić i sinoćnji napad u Dubravi) su im od ranije poznati kao pripadnici Bad Blue Boysa.

"Veliki dio njih koji su sudjelovali u izgredima na Ribnjaku i sinoć u Dubravi, imaju zabranu dolaska na utakmice i poznati su nam kao pripadnici Dinamove navijačke skupine", kazao je Tomurad gostujući u jednoj televizisjkoj emisiji, a odgovarajući na tvrdnje predsjednika Udruge navijača Dinama Ivana Šaguda koji je izjavio da "BBB ne planiraju nikakvu osvetu, ali da ne može odgovarati za postupke pojedinaca".

"Gospodinu Šagudu čestitam na današnjem istupu i vrijeme je da se počne ovakvom retorikom ograđivati od nasilnog ponašanja pojedinih Dinamovih navijača", kazao je Tomurad i još jednom ponovio kako su sukob na Ribnjaku u kojem je Despić stradao izazvali upravo pripadnici Agram Crewa, agresivnije skupine BBB-a.

Nakon što je policija danas izvijestila o napadima, Udruga navijača Dinama reagirala je priopćenjem u kojem stoji da se ograđuju od takvih postupaka.

"Društvo te mladiće gura u nasilje"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznati sociolog Renato Matić smatra kako je u današnje vrijeme nasilje postalo svakodnevna pojava na ulicama. "Društvo te mladiće gura u nasilje. U društvu u kojem se nasiljem ljudi dokopavaju bogatstva i moći licemjerno je reagirati na jednu ovakvu skupinu moralnom panikom", podvukao je Matić, te roditeljima preporučio da u subotu, kao i svaki drugi dan, porazgovaraju sa svojom djecom i odluče što i kako dalje.

"Mediji od šume ne vide stablo"

Sociolog Dražen Lalić smatra da mediji "od šume ne vide stablo" i da se ovdje definitivno radi o dubljem strukturalnom poremećaju, trenutno iskazanom kroz divljanje navijača, a zadnje ubojstvo samo je, kako kaže, jedno u nizu pojava koje ukazuju na činjenicu da nasilje među mladima eskalira. Kaže da o razlozima takvog ponašanja navijača može samo nagađati, ali da jako zabrinjava ponašanje u kojem je biranje neprijatelja postalo jako neselektivno, odnosno, kako kaže, čini se da su neprijatelji postali svi, osim vlastite identifikacijske skupine. 

Dodatan problem je u tome što je zadnje istraživanje o subkulturi navijača rađeno davne 1993. godine, a od tada se štošta promijenilo.

"50-ih su se mladi obračunavali šakama, 70-ih i 80-ih bilo je nezamislivo napasti nekog tko šeta s djevojkom, ali danas nije nikakav problem pokrenuti nasilje koje će rezultirati smrtnim slučajem", kaže sociolog Matić, koji kao glavnog krivca za takvo ponašanje vidi društvo.

Lalić se pita zašto nitko ne razgovara s pripadnicima navijačkih skupina, kao i zašto ih nitko ne pita što ih muči te koji su njihovi problemi. Odgovornima smatra sve, od vladinih funkcionera do čelnika klubova. Mladi u nedostatku društvene pažnje, kaže Lalić, postaju izolirani, izgubljeni i reagiraju nasiljem.

"Što rade Kosor, Bandić, Mamić, Šostar, Primorac?"

"Pogledajete npr. Jadranku Kosor, to je ministrica koja bi se trebala baviti mladima, a ne bi bila sposobna biti podvornica u nekoj školi! Što rade Bandić, Mamić, Šostar, Primorac?! Hrvatska vlada nije izdala nikav program suzbijanja nasilja kod mladih niti se vrše ikakve preventivne mjere", kaže Lalić.

Nasilje je većini ljudi, kaže, prva asocijacija na navijače, ali je to nasilje rijetko povezano s agresivnošću samoj po sebi i moglo bi se reći da većinom ima karakteristike ritualnog ponašanja koji vapi za društvenom vidljivošću. Nasilje koje se najavljuje po zagrebačkim ulicama način je da se iskažu širi problemi i frustracije, smatra on.

J.S./P.V.
Foto. Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara