Skandal u ragbiju: Europski prvaci kažnjeni s 35 bodova i 5,5 milijuna funti

Skandal u ragbiju: Europski prvaci kažnjeni s 35 bodova i 5,5 milijuna funti
Foto: Getty Images/Guliver Image

ENGLESKI i europski prvaci u ragbiju, momčad Saracensa iz Londona, dobila je najveću kaznu u povijesti ovog sporta nakon što je otkriveno da su dvije godine sustavno probijali salary cap.

Saracensi su kažnjeni oduzimanjem 35 bodova u ovoj sezoni i 5,5 milijuna funti nakon istrage ragbijaškog saveza koju su započeli novinari Daily Maila. Njihova istraživačka ekipa otkrila je da su Saracensi tri godine probijali salary cap od sedam milijuna funti.

Novinari Daily Maila su u ožujku objavili veliki tekst o tome kako je vlasnik Nigel Wray četvorici starijih igrača momčadi isplaćivao plaće kroz fiktivne investitorske ugovore s tvrtkama koje su oni za te potrebe otvorili i kojih je Wray bio suvlasnik. Prema pravilima engleskog ragbi Premiershipa, klubovi mogu po sezoni potrošiti sedam milijuna funti na plaće, ali u to nisu uključene plaće za dvije najveće zvijezde, koje klub može odrediti. No, Sarcensi su čak četvoricu igrača debelo previše plaćali, a za zadnje tri sezone nisu ligi dostavili platnu listu.

Od 2016. godine Saracensi su osvojili tri naslova prvaka Engleske i tri europska kupa, no oni im neće biti oduzeti jer prema pravilima ragbi federacije kazne ne mogu djelovati retroaktivno. Sarcensi će se na ovu odluku žaliti, ali ne očekuje se da će im žalba proći.

Drugi klubovi u engleskom Premiershipu ogorčeni su na savez i traže da Sarcense izbace iz prve lige, iako će i s 35 bodova minusa teško sačuvati prvoligaški status. Neki klubovi već su najavili bojkot utakmica sa Saracensima i u Engleskoj se sprema vrlo turbulentna sezona.

Rezultati by SofaScore
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara