Skansi: Ne sviđa mi se ideja s Draperom u reprezentaciji

Skansi: Ne sviđa mi se ideja s Draperom u reprezentaciji

Foto: Cropix / Duje Klarić

PETAR SKANSI je u Trevisu, s kojim je nekad osvojio naslov prvaka Italije, pratio Cedevitu u ulozi stručnog komentatora HTV-a. Trener proslavljene hrvatske generacije iz Barcelone 1992. godine podržao je projekt iz Podsuseda, ali se i kritički osvrnuo na neke elemente u Cedevitinoj igri.

> Navijači skandirali Draperu "Hrvatska te treba", Talijani strahovali od nereda

> Još uče, ali uče brzo: Je li Cedevita spremna za velike odluke?

> Marko Popović u suzama: Nisam mogao vjerovati da mi Saša Đorđević govori da sam najbolji

"Ni jednoj pobjedi se nikada nije gledao u zube pa nećemo ni ovoj Cedevitinoj protiv Benettona. Igrači su danas igrali na tabletama za spavanje, to je vjerojatno zato jer nisu imali dovoljno motiva. Ovo je vrlo važna pobjeda za njih jer su dio kluba u usponu, oni su klub s pozitivnim ambicijama i ovo im je podstrek za budućnost."

Kakvom vidite tu budućnost?

"Mi ne možemo kao Španjolci ili Grci stvoriti tri ili četiri ekipe za Europu, ali jedan klub možemo. To ovisi o puno uvjeta, ponajprije o organizaciji i financijskoj sigurnosti. Ta sigurnost ne mora nužno doći iz džepa jednog pojedinca, ona može doći sistemski, ali trebalo bi inzistirati na razgovorima s Vladom, trebalo bi u Zakon o sportu ugraditi način financiranja vrhunskog sporta te da se toga držimo. A oni koji se ne drže, da budu sankcionirani."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ova momčad Cedevite slagala se po Aci, kolike su njegove zasluge?

"Činilo mi se da vidim Cibonu iz vremena Ace Petrovića i Danka Cvjetićanina. Prodri, pa podvali... Vrlo prosta košarka koja u teškim utakmicama ne daje uvijek dobre rezultate. Cedevita je ovdje bila najslabija obrambena momčad, imala je vrlo siromašan napad i tu ima velike mogućnosti za napredak."

Kako gledate na uvođenje Drapera u hrvatsku reprezentaciju?

"Već sam istaknuo da mi se ideja kao takva ne dopada, ne zbog Drapera već zato što mi se ne sviđaju primjerice Rusi koji igraju s deset Amerikanaca ili Španjolci i njihovih deset stranaca...  Ali bože moj, to  je stvarnost, to su pravila prema kojima se danas igra. No treba kazati da su ta pravila dovela do situacije da ekipe kao što je primjerice Italija ili Hrvatska danas više nemaju izvor novih igrača. Zašto? Zapustio se rad s mladima, ne dolaze novi igrači. Mi imamo reprezentaciju u kojoj 99 posto igrača igra u stranim klubovima i reprezentacija je praktički postala 13. klub. Danas u našem savezu razmišljaju da organizacijski pokriju momčad koja je dobra, ali nema neku bazu iza sebe. Još je drastičniji primjer kod Talijana koji imaju par igrača u NBA, ali iz svojih klubova nisu uspjeli izbaciti ništa novo."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara