SLIKA ZA POVIJEST Srpski rukometaši i hrvatski navijači plješću jedni drugima

SLIKA ZA POVIJEST Srpski rukometaši i hrvatski navijači plješću jedni drugima

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

HRVATSKA je pobijedila Srbiju 32:22 u Splitu na otvaranju EP-a. Ali nije pretjerano ni patetično reći da je na toj utakmici, čiji ishod se ionako odavno znao, pobijedila normalnost.

Za to su prije, tijekom i nakon utakmice najzaslužniji hrvatski i srpski rukometaši. Oni su danima koji su prethodili velikom balkanskom derbiju maksimalno smirivali tenzije kakve se uvijek javljaju povodom mečeva reprezentacija čije zemlje i narodi su brutalno ratovali 90-ih.
 
Tijekom utakmice igrane u zapaljivoj atmosferi, pred 11 tisuća domaćih navijača, dakle u okružju u kojem se lako podlegne niskim strastima, igrači nijednog rivala nisu upali u tu zamku. Bili su suparnici, a ne neprijatelji. Zapravo i tada su bili ono što su isticali danima prije meča: prijatelji.
 
To su ostali i nakon meča, kada su se pozdravili onako kao što su to napravili i prilikom susreta u Spaladiumu prije utakmice - zagrljajima i poljupcima.
 
Zviždanje srpskoj himni u Splitu sablaznilo je srpske novinare, ali ne mogu se tome što čuditi sve dok bez njihove osude isti tretman u Srbiji dobiva hrvatska himna.
 
11 tisuća hrvatskih navijača tu je stalo s nekorektnim odnosom prema gostima. Do kraja utakmice žestoko su navijali za Hrvatsku, ali ne i protiv Srbije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Utakmice Hrvatske i Srbije uvijek će biti "više od sporta" i takve bi bile i da nije bilo rata. Posebno kada se selekcije i pojedini predstavnici susjednih država međusobno isprepletene i burne povijesti sastaju u sportovima koji u obje zemlje uživaju status trofejnih miljenika nacije: nogometu, košarci, vaterpolu, tenisu i rukometu.
 
Zato je scena kojoj smo svjedočili poslije utakmice na otvaranju rukometnog Eura povijesna:
 
Nakon što su se izljubili i izgrlili s hrvatskim suparnicima i prijateljima, srpski rukometaši spontano su se okupili na centru Spaladium Arene i pljeskom pozdravili hrvatske navijače.
 
Na ovu gestu sportaša s dvoglavim bijelim orlom na prsima, 11 tisuća navijača u crveno-bijelim kockicama odgovorilo je istom mjerom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara