Slučaj "Slobodni Tibet": Blanka nije znala što potpisuje, iako je plakat bio velik metar sa dva metra?!

Slučaj "Slobodni Tibet": Blanka nije znala što potpisuje, iako je plakat bio velik metar sa dva metra?!

BLANKA VLAŠIĆ maknuta je s liste sportaša koji traže mirno rješavanje pitanja Tibeta te poštivanje ljudskih prava u Kini. Njen otac je rekao da se Blanka ne želi zamjeriti legalnim institucijama NR Kine.

> Blanka Vlašić od kineskog predsjednika traži slobodu za Tibet i slobodu izražavanja u Kini

Podsjetimo, organizacija Sport za mir, zajedno s Međunarodnom kampanjom za Tibet i Amnesty Internationalom, poslali su pismo kineskom predsjedniku Hu Jintaou s potpisima više od sto sportaša koji traže da se pitanje Tibeta rješava na miran i demokratski način te traže poštivanje ljudskih i religijskih prava u Kini.

Na toj je listi bila i Blanka Vlašić, koja je po svemu sudeći to potpisala na atletskom mitingu u Berlinu 1. lipnja. No, sad njenog potpisa više nema.

Tragom izjave koju su objavili hrvatski mediji, a u kojoj je otac Blanke Vlašić, Joško, rekao da se Blanka ne sjeća da je išta potpisala te da i ako je, da se s time ne slaže, organizacija "Sport za mir" ju je obrisala s popisa.

"Ne pada joj napamet zamjerati se domaćinu te se svrstavati u nekakve organizacije koje dijele packe domaćinu Olimpijskih igara te zaobilaze kineske legalne institucije", rekao je Blankin otac Joško za Večernji list.

Ta izjava je čini se bila dovoljna da je se povuče s popisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo je vratiti jedino ako ona tako želi. Koliko mi shvaćamo, ona ne želi biti na popisu", rekao je Kai Muller iz Kampanje za Tibet.

Ono što je zanimljivo jest da to nije bilo obično potpisivanje peticije na gradskim trgovima, na kakvo svakodnevno moženo naići. Peticija se potpisivala ispod ogromnog plakata veličine jedan puta dva metra, zatim u još jednoj knjizi, a potom je sve stavljeno na internet.

Pomalo čudna je činjenica to da je naša visašica pristala potpisati nešto što nije, ustvari, željela potpisati ili je to potpisivala samo onako usput.

Nakon što su organizacije zajedno sa sportašima odlučile malo više medijski istupati o ovom važnom pitanju, Blanka se vjerojatno predomislila, ne želeći nikakve probleme s domaćinima koji su jako osjetljivi na pitanje Tibeta.

Jacques Rogge je upozorio da se sportaši ne mogu baviti politikom, religijom ili bilo čim sličnim privlačiti medijsku pozornost na samim Igrama, jer će s istih biti izbačeni.

M.Š.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara