ZANIMLJIVOSTI

Spavao je pod mostom i razmišljao o samoubojstvu, a sada se sprema za Olimpijadu

Spavao je pod mostom i razmišljao o samoubojstvu, a sada se sprema za Olimpijadu
Foto: Twitter

CYRILLE Tchatchet II dizač je utega koji je nastupao za Kamerun na Igrama Commonwealtha 2014. godine u Glasgowu, ali se nikad nije vratio u domovinu, pobjegao je iz baze u kojoj je bio smještan s ostatkom reprezentacije i završio kao beskućnik na ulicama Brightona. 

Nesretni 23-godišnjak imao je trenutaka u kojima je razmišljao i o samoubojstvu, ali od onda je bitno napredovao. Dobio je azil i sada se sprema za Olimpijske igre u Tokiju kao jedan od članova takozvanog Izbjegličkog tima.

"Došao sam do toga da sam se zapitao zašto se uopće borim... Zašto gubim vrijeme? Najbolje da se ubijem", počinje za BBC svoju priču Tchatchet pa dodaje: 

"Živio sam pod mostom u nepoznatoj državi, nikoga nisam poznavao. Bilo me sram, bio sam nitko i ništa. Razmišljao sam o samoubojstvu jer nisam vidio smisao ni u čemu."

Spas u zadnji čas

Tchatchet ima dozvolu za ostanak u Velikoj Britaniji do 2021. godine nakon što je uspješno aplicirao za azil. Ipak, vrijeme koje je proveo na cesti razmišljajući o smislu života navodi i kao vrijeme u kojem je napokon odlučio potražiti pomoć.

"Jednom sam u svojoj blizini ugledao broj od Samaritanaca, pisalo je: 'Ako se osjećaš loše, nazovi ovaj broj.' Imao sam nešto novca na mobitelu i nazvao sam. Pitali su me gdje sam i pričali sa mnom, a mislim da su oni pozvali i policiju nakon što sam im rekao namjere jer sam vidio da dolazi policijski auto. Oni su me zaustavili", tvrdi Kamerunac. 

Osim treninga, vrijeme ulaže i u edukaciju

Nakon oporavka Tchatchet se učlanio u nekoliko klubova u Birminghamu i počeo ponovno dizati utege, a ubrzo se vratio i natjecanju, prvo na regionalnoj pa na nacionalnoj razini. 

Postao je britanski prvak i srušio nacionalne rekorde u nekoliko različitih kategorija, a od nedavno prima i 1500 dolara mjesečne naknade od Međunarodnog olimpijskog odbora koji ga podržava kako bi na sljedećim OI bio dio Izbjegličkog tima. 

"Bila bi mi čast predstavljati gotovo 70 milijuna ljudi koji su širom svijeta morali napustiti svoje domove", ističe danas maksimalno motivirani dizač utega koji osim treninga vrijeme posvećuje i završavanju tečaja nakon kojeg bi postao osposobljen kao medicinski tehničar za mentalno oboljele osobe. Već krajem ove godine trebao bi biti gotov sa studijem na Sveučilištu Middlesex i dobiti certifikat. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara