Štimac o optužbama za anarhiju: Ako nas Uefa kazni, zna se tko snosi posljedice

Foto: Copix / Damir Krajač

HNS je odlučio ignorirati Štimčevu izvanrednu Skupštinu ove nedjelje u Westinu. Logično, kiša argumenata pljušti s obje strane i sigurno je samo jedno, da nas sve zajedno čeka novi iscrpljujući čin predsjedničkih izbora. I dvije skupštine, Štimčeva i Mamićeva.

> Štimac osvojio Dubrovnik, ali Mamić je na braniku Rusanove

"Danas je stigla potvrda da je naš zahtjev legalan i legitiman, jer koliko vidim, naglo su prekinuta njihova izrugivanja da nemamo pravo na Skupštinu. Skupština će se održati u nedjelju, kako je određena i zakazana. Ukoliko bude nazočna potrebna većina, bit će donesene odluke onako kako za to potrebna većina bude glasala", govori Ivan Brleković, član IO-a koji uz ostale Štimčeve pristaše u vladi (Ante Kulušić, Paško Viđak, Korado Soldatić i Željko Čulo) i dalje bojkotira sjednice.

Planeta izolirana u svemiru

U HNS-u vrlo mirno plasiraju stav da "nezadovoljni skupštinari mogu svoje molbe iznijeti i u normalno sazvanoj skupštini u travnju".

"Gledajte, nije HNS i nekakva posebna planeta, izolirana u svemiru. Tu vrijede uobičajene norme, pa tko i pravne. Ako u poslovniku Sabora piše da trećina zastupnika ima pravo na sazivanje izvanredne sjednice u roku od osam dana, zar bih ja nekima poput Damira Vrbanovića trebao objašnjavati da ne može sazvati Skupštinu za pet godina?

U dva mjeseca može se nekoga obrlatiti. Ovo nije ništa drugo nego kupovina vremena kako bi se zatrašivanjem i prinudama utjecalo na raspoloženje pojedinih skupštinara."

Spremni su priču dati stranim agencijama

Što će se dogoditi ako u nedjelju većina skupštinara glasa za promjene?

"Mi ćemo postupati po zakonu i po statutu. Ovjereni zapisnik predat ćemo u Ured u gradsku upravu, na upis promjena ako do njih dođe. Ako to ne naprave u roku od 30 dana, iduća instanca je Ministarstvo uprave pa Upravni sud, Ustavni sud... Prošli puta nisam nas želio osramotiti, ali ovaj puta ako treba internacionalizirati ćemo problem i javiti stranim agencijama što se događa. Također, proučavajući odluke Suda za ljudska prava, naišao sam na slučajeve slične ovom i presude u korist onoga što propagiramo. Radi se o članku 11. Konvencije za prava sloboda udruživanja i okupljanja", ističe Brleković.

Igor Štimac iz Splita je "čovjeku koji vodi presice u Rusanovoj" imao poručiti sljedeće:

"Umjesto da ga komentiram, podsjetit ću na Poslovnik o radu Skupštine HNS-a, članak 6. stavak 4., prema kojem je predsjednik dužan sazvati Skupštinu u roku od 30 dana otkako je to zatražila najmanje jedna trećina zastupnika. U istom članku stoji da u protivnom podnositelji zahtjeva mogu Skupštinu sazvati sami."

Redovite skupštine na kojima se usvaja proračun su uvijek u veljači. Ne i ove godine

Ako na toj Skupštini osvoji većinu koji je daljnji korak?

"Ostalo je na pravnoj državi. Ako ne usvoje odluke u roku od 30 dana, Ured državne uprave, koji je pod patronatom Bandića, trebao bi snositi sankcije. Valjda neće ispasti da nemaju morala i da krše vlastite statute"

"Nadalje, HNS je danas skrenuo temu s činjenice da u veljači obično sazivaju redovnu sjednicu na kojoj se podnosi financijsko izvješće i usvaja proračun za iduću godinu. Indikativno je da ovaj puta sjednicu sazivaju u travnju. Znaju da proračun ne bi bio usvojen i da bi došlo do pada vlade. U dva mjeseca žele preobratiti neke od onih koji su za promjene", kaže Štimac.

Marković je potpisao priopćenje za medije u kojem kaže da bi izvanredna Skupština označila početak anarhije, zbog kakvog stanja bi nas Uefa i Fifa mogle sankcionirati.

"Za to će odgovarati oni koji su doveli do takvog stanja i koji uporno stvaraju nepravilnosti."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara