tenis

"Što god Đoković učinio, nikad neće biti kao Federer i Nadal. I to je tužno"

"Što god Đoković učinio, nikad neće biti kao Federer i Nadal. I to je tužno"
Foto: Getty Images

BIVŠI američki tenisači Jim Courier i Paul Annacone analizirali su prethodnih deset godina u svjetskom tenisu. Osvrnuli su se na period od 2010. do 2020. u posebnoj emisiji na Tennis Channelu.

Annacone, nekada Federerov trener, a sada suradnik 32. na svijetu Amerikanca Taylora Fritza, otkrio je temu razgovora sa Švicarcem od prije deset godina.

"Recite mi da sam sentimentalan, ali meni nikada nije dosadilo gledati njih trojicu. Prije desetak godina pričao sam s 29-godišnjim Rodgerom Federerom i pitao ga što želi napraviti kad je već ostvario toliko toga. Nisam imao predstavu da će desetljeće kasnije on i dalje igrati tenis. Sva trojica su prošla kroz mnogo prepreka, ozljeda i ostalog. I dalje su tu", kazao je Annacone. 

Couriera, nekadašnjeg prvog tenisača svijeta, više je iznenadila Nadalova dugovječnost nego Federerova.

"Nevjerojatno je da svi i dalje igraju u tim godinama. Naravno, tu mislim na Federera, ali i na Rafu za kojeg nisam mislio da ima šanse biti ovoliko uspješan, ma ni da bude na Touru gledajući to koliko se on troši kod svakog udarca", izjavio je Courier i osvrnuo se na Đokovića:

"Izgledalo je da će Đoković biti najzdraviji, ali je i on imao probleme s laktom koji su ga unazadili. Prema onome što govori, izgleda da želi biti kao Tom Brady, da i dalje pobjeđuje s 40 godina, gdje se trenutno nalazi Rodger." 

Courier nema dilemu oko toga da je Novak bio najbolji u prethodnih deset godina.

"On je potpuno, bez dileme, igrač desetljeća. Malo je tužno što je relativno podcijenjen u usporedbi sa svim što je napravio. Đoković je dominirao iz sjenke Rafe i Rodgera, koji su također odradili dosta toga dobrog", kaže Courier. 
Annacone je istaknuo ogromnu razliku u nagradnom fondu između velike trojke.

"Bez obzira na to što Novak napravi, on nikada neće biti Rafa ili Rodger. Oni imaju veoma različite crte osobnosti. Kada pogledate brojke, jasno je da je on bio najbolji u ovom desetljeću, ali sve mi to govori da što god Novak napravio, nikad neće biti tretiran kao Rodger i Rafa", istaknuo je Annacone.

Novakovu dominaciju potvrđuje i učinak u međusobnim dvobojima nad najvećim rivalima u istom periodu. Srpski tenisač je ostvario 42 pobjede i 25 poraza, Španjolac ima 23 pobjede i 30 poraza, dok je Švicarac na 22 pobjede i 32 poraza.

"Za mene je Novak Đoković jedan jedini igrač kojega sam vidio u prethodnih 10-20 godina koji je natjerao Rodgera i Rafu da moraju smisliti nove načine da nekog pobjede. Oni su uglavnom igrali svojim stilom, ali su protiv Novaka mnogo puta morali smisliti novu taktiku", podvukao je Annacone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara