LIGA PRVAKA

HNL je jedina liga u Europi koja će profitirati u Ligi prvaka sljedeće sezone

HNL je jedina liga u Europi koja će profitirati u Ligi prvaka sljedeće sezone
Grafika: Index

POZNATO je da će finala Lige prvaka i Europa lige biti odgođena, ali datumi na koje će biti prebačena još uvijek nije poznat. Sve lige su odgođene, a jedina koja se još uvijek igra je bjeloruska. 

Povratak osmine finala Lige prvaka i dvoboja Manchester City - Real Madrid, Juventus - Lyon, Bayern - Chelsea i Barcelona - Napoli još uvijek nije potpuno odbačen, ali je teško za vjerovati da će do njega doći. 

Atletico Madrid, PSG, Leipzig i Atalanta već su četvrtfinalu. UEFA traži način da u suradnji s nogometnim savezima preuredi kalendar utakmica na način da u njega ugura i nastavak natjecanja, ali rješenje se zasad ne nazire.

Pomoć Hrvatskoj

Ipak, neke stvari su i poznate, a tiču se sljedeće sezone. Poznato je tako da će sve nacionalne sastavnice UEFA-e dobiti jednak broj predstavnika u Ligi prvaka za svoj koeficijent osim Hrvatske, koja će još jedno mjesto dobiti na račun Švicarske. 

Španjolci, Englezi, Nijemci i Talijani opet će imati četiri sigurna kluba. Osim tih 16 klubova u Ligu prvaka će direktno po dva najbolja iz Francuske i Rusije te prvaci Belgije, Portugala, Turske i Ukrajine. 

Time dolazimo do 24 momčadi kojima će se pridružiti još osam kojima će se popuniti grupna faza kroz kvalifikacije u kojima će sudjelovati 55 momčadi. To su redom treći iz Francuske i Rusije, drugi iz Belgije, Portugala, Turske i Ukrajine, prve dvije momčadi iz Nizozemske, Austrije, Češke, Grčke i Hrvatske te 39 prvaka iz drugih zemalja koje slijede po koeficijentu. 

Imaginarni scenarij

Zamislimo da lige završe prema stanju koje je sada na tablici. To bi značilo da će pola klubova u Ligi prvaka sljedeće sezone biti jednako kao i ove sezone. 

To su redom Real Madrid, Barcelona, ​​Liverpool, Manchester City, Chelsea, PSG, Bayern, Borussia Dortmund, Leipzig, Juventus, Inter Milan, Atalanta, Šahtar, Zenit, Lokomotiv Moskva i Club Brugge. Oni koji bi kroz kvalifikacije morali ponovno ostvariti plasman u Ligu prvaka bili bi Olympiakos, Crvena zvezda, Dinamo, Red Bull Salzburg, Slavia Prag, Benfica i Ajax.

Atletico bi bio izostavljen

Plasman u Ligu prvaka ove sezone prema poziciji na tablici ne bi ostvario Atletico Madrid, koji je ove sezone izbacio Kloppov Liverpool kao branitelja naslova. Ipak, ako bi se Liga prvaka nastavila, a Atletico osvojio titulu, Španjolska bi u sljedećoj sezoni dobila jedno dodatno mjesto u Ligi prvaka, prema trenutnom stanju na tablici. 

Isto bi se moglo dogoditi s Napolijem i Lyonom, ali je puno manje vjerojatno nego u Atleticovom slučaju, a to vrijedi još za Tottenham, Valenciju, Galatasaray, Bayern Leverkusen, Genk i Lille. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara