"Suci moraju preuzeti svoj dio krivnje za rast brutalnosti u nogometu"

EDUARDOVA teška ozljeda i dalje je top tema u Engleskoj. Patrick Barclay, ugledni i nagrađivani komentator Sunday Telegrapha, ocijenio je ulogu sudaca u dopuštanju grube igre.

Taylorov brutalni start je, prema njegovom mišljenju, pokazao kako suci djelomično potiču takve grubosti zato što ne pokazuju dovoljno žutih kartona u ranom dijelu utakmica. To je potkrijepio statistikom, po kojoj je u ovoj sezoni čak 68 posto žutih kartona dodijeljeno u drugim  poluvremenima utakmica.

Iako je Mike Dean Tayloru pokazao izravni crveni karton, Barclay piše kako to nije dovoljno, jer se već godinama prije udomaćila praksa da suci ne kažnjavaju nekoliko "uvodnih" težih prekršaja - drugim riječima "čuvajući što je moguće više igrača na terenu, što je dulje moguće".

"Ono što se suce uči kao dio njihovih vještina "upravljanja igračima" je da je prijateljsko uvjeravanje nakon prekršaja sve što je potrebno. Međutim, suci to rade toliko tiho i diskretno, da nitko osim igrača na kojega se odnosi ni ne primijeti da se to dogodilo".

"Nakon toga slijedi javna usmena opomena kada svi shvaćaju da je sudac prigovorio počinitelju faula. Treći korak - poslije trećeg prekršaja - je jasno upozorenje kako će svaki sljedeći prekršaj voditi žutom kartonu".

"Ovo je stupnjevana disciplina, ali suci je se ne moraju striktno držati", napominje Barclay.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekord Vinnyja Jonesa

Brutalni branič, koji se u međuvremenu prebacio u glumačke vode, i dalje drži rekord po vremenu potrebnom da se dobije žuti karton - za to mu je trebalo tek tri sekunde, ali Eduardov slučaj će sigurno ohrabriti sucu da ubuduće kažnjavaju oštre rane startove.

Novinari hvale grubijane

Barclay upozorava kako je u engleskoj sportskoj kulturi ukorijenjeno poštovanje prema žestini, pa čak i grubosti: "Tijekom prijenosa utakmice jednog od prošlih kola FA Kupa čuo sam komentatora kako hvali braniča koji je 'opleo' suparnika: Tako se igra obrana, kada suparniku odmah date do znanja da mu neće biti lako".

Ipak, Barclayev stav se može osporiti činjenicama sudačko obraćenje igračima i ide u smjeru da se zaustave prekršaji, a krivica ionako leži na onima koji počine prekršaje, kao i onima koji ih na to potiču.

Z.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara