Šuker napao novinara Indexa, istrgnuo mu mobitel i zabranio ulaz na press konferenciju

Šuker napao novinara Indexa, istrgnuo mu mobitel i zabranio ulaz na press konferenciju

Foto: Hina

ČELNICI HNS-a nastavljaju s nasiljem prema novinarima. Uz pomoć zaštitara Sokol Marića spriječili su danas Indexove reportere da uđu na press konferenciju HNS-a i njihove privatne navijačke udruge Uvijek vjerni. Indexovi reporteri Dario Dalmacija, Dea Redžić i Zvonko Alač došli su u prostorije HNS-a u zagrebačkom Hiltonu kako bi prenijeli događaje s javne press konferencije i izvijestili čitatelje kao što to čine već više od deset godina.

Po prvi put novinari su spriječeni na putu do svog radnog mjesta. Zaustavio ih je zaštitar Sokol Marića, nakon što mu kazali ime redakcije za koju rade. Indexovim novinarima fizički je zapriječio ulaz u dvoranu iz koje je u međuvremenu izašao glasnogovornik Tomislav Pacak. Urednici Indexa Dei Redžić objasnio je da nema pravo ući na press konferenciju jer to "nije javni događaj, već presica HNS-a". Pozivao se na novinarski Kodeks časti, iako novinare Indexa nikada nije prijavio nadležnom novinarskom društvu.

Glasnogovornik Pacak je novinarima Indexa kazao da svoj reporterski posao mogu obavljati - tipkajući iz redakcije te da je pozivanje Indexa na ustavno pravo na rad obična floskula.

"HNS se jednako tako može pozivati na ustavne odredbe o nepozivanju na neprijateljstvo", kazao je Pacak. 

Cijeli razgovor između Indexove urednice sporta i glasnogovornika HNS-a svojim osobnim mobitelom neskriveno je snimao novinar Alač, kao i kolega Dalmacija koji je držao upaljenu kameru. 

U tom momentu u pratnji zaštitara Sokol Marića i HNS-ovog povjerenika za sigurnost Zorana Cvrka Indexovim novinarima s leđa prilazi Davor Šuker.

Predsjednik HNS-a tada je također s leđa Zvonku Alaču iz ruke istrgnuo njegov osobni mobitel i produžio prema dvorani. Naše kolege krenuli su za njim, a Alač je od najvišeg dužnosnika Saveza tražio da mu mobitel vrati, na što se Šuker bez riječi oglušio. Ušao je u dvoranu, a novinarima Indexa mobitel nije vratio. Ulaz im je opet zapriječio zaštitar. Nakon par minuta iz dvorane je izašao Cvrk i vratio oteti mobitel.

Na upit Indexovih reportera da im protumači Šukerov napad s leđa i otuđivanje opreme za rad, HNS-ov povjerenik za sigurnost je odgovorio: "Nije se dogodilo ništa".

Povijest nasilja HNS-ovih čelnika 

Čelnici HNS-a i prije su ispoljavali netrpeljivost prema Indexovim novinarima. Posebno je neugodan bio Davor Šuker. Kolegi Dalmaciji jednom je prilikom u liftu kazao da "više neće snimati presice iz prvog reda", a negodovao je i jer Dalmcija s kolegicom Redžić snima uzvanike ispred Dinamove svečane lože na gradskoj površini nakon finala Kupa. Nasilan je prema Indexovoj urednici sporta u Gradskom vrtu 2012. godine bio i Željko Širić. U alkoholiziranom stanju također je otuđio Indexov službeni mobitel te joj prijetio, zbog čega odgovara pred nadležnim sudom u Osijeku. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara