Svi su nasjeli na fantomsko pravilo: Fonte je ipak mogao slaviti gol s Portugalcima

Svi su nasjeli na fantomsko pravilo: Fonte je ipak mogao slaviti gol s Portugalcima
Foto: Screenshot

INTERNETOM se u utorak proširila informacija, a koju su prenijeli svi svjetski mediji, da su igrači Portugala svojem suigraču Joseu Fonteu nakon Ronaldova gola Španjolskoj za 3:3 rekli da ne smije s njima slaviti gol (VIDEO).

Problem je navodno bio u pravilu koje kaže da se igra nakon gola može nastaviti ako su svi protivnički igrači osim golmana izvan terena pa su Portugalci navodno, dok su se grlili izvan terena, signalizirali Fonteu da ostane u terenu kako Španjolci ne bi krenuli s centra i zabili gol. Slična situacija se dogodila i u ponedjeljak navečer na utakmici Tunisa i Engleske kad je Kieran Trippier, očito vidjevši situaciju s utakmice Portugala i Španjolske, također ostao u terenu kako Tunižani ne bi izjednačili.

No u FIFA-inim pravilima nigdje ne piše da protivnička momčad može krenuti s centra ako su svi protivnički igrači osim golmana izvan terena. Dapače, u pravilima piše upravo suprotno.

Kao što se može vidjeti iz osmog poglavlja pravila nogometa, igra se nakon gola ne može nastaviti sve dok svi igrači nisu unutar svoje polovice igrališta. Zašto su Portugalci inzistirali da Fonte ostane unutar granica terena nije poznato, ali možda ih je zbunila situacija iz U-16 utakmice Gibraltara i Makedonije iz 2016. godine o kojoj se također pisalo.

Naime, Makedonci su u završnici utakmice zabili gol za, kako se činilo, pobjedu 1:0 i onda svi pohitali uz aut-liniju kako bi s klupom proslavili gol, što se može vidjeti na snimci na 1:31:38. No lukavi Gibraltarci su shvativši da Makedonci slave, ali unutar granica terena, izveli loptu s centra i zabili u prazan gol za 1:1. Makedonci su se bunili, ali sudac je gol priznao i susret je završio 1:1.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara