Svindal: Svjetsko skijanje ima samo jednoga gazdu - Ivicu Kostelića

Svindal: Svjetsko skijanje ima samo jednoga gazdu - Ivicu Kostelića

Foto: AFP

NORVEŽANIN Aksel Lund Svindal, dvostruki (2007. i 2009. godine) pobjednik Svjetskoga skijaškog kupa, skromno je najavio novu sezonu koja počinje nedjeljnim veleslalomom u Soldenu.

"Po meni, u ovom trenutku svjetsko skijanje ima samo jednog gazdu, a to je Ivica Kostelić. Ukoliko ga mi ostali uspijemo spriječiti da osvoji sve što se dade osvojiti u siječnju, kao što je napravio prošle sezone, mislim da ćemo samo tako i mi ostali imati realne šanse za naslov. Očekujem da Carlo Janka i Didier Couche, skupa sa mnom, napadnu Kostelića. No, favoritom ne smatram sebe, već definitivno Ivicu", rekao je 29-godišnji Norvežanin u izjavi koju prenosi Fisalpine.com.

U većinom neozbiljnom intervjuu Svindal je odgovorio kojeg bi od najvećih rivala, a ponuđeni su mu bili Kostelić, Ted Ligety i Didier Cuche, najradije susreo u boksačkom ringu.

"Uffff... Moram li odabrati? Onda Ted Ligety. Ako malo bolje promislim o tome, Kostelić je prava "zvijer s istoka (the beast from the east)". Mislim, baš je krupan momak. S Cucheom bi, kada izgubi kontrolu, bilo jako teško u ringu. Ligetyja bih pak uopće žalio udariti s obzirom na to koliko je dobar momak. Nadam se da bi on osjećao isti problem. No, za nekog sam se morao opredijeliti."

Ligety: Želim se boriti za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu

Ted Ligety, trostruki i aktualni osvajač malog Kristalnog globusa u veleslalomu, ovoga ljeta je puno radio na slalomu, disciplini za koju je bio specijalist u ranijoj fazi svoje karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ligety je šest puta bio na pobjedničkom postolju u slalomu u Svjetskom kupu, zadnji puta još u siječnju 2008. godine u Wengenu, ali nikada nije pobijedio u toj disciplini. S vremenom se izgradio u skijaša koji je dominirao u veleslalomu, pa je u toj disciplini ostvario osam pojedinačnih pobjeda, te je tri puta, 2008., 2010. i 2011. godine osvajao naslove ukupnog pobjednika te discipline.

Uoči početka nove sezone, u nedjelju je u austrijskom Söldenu na rasporedu veleslalom, što je tradicionalno početak nadmetanja u Svjetskom kupu, Ligety je istaknuo kako je obrana malog Kristalnog globusa u toj disciplini njegov glavni cilj i u dolazećoj sezoni. No, ne i jedini…

"Lijepo je što imamo priliku cijelu sezonu koncentrirati se samo na Svjetski kup, budući da nema Olimpijskih igrala ili Svjetskog prvenstva. Osim osvajanja ukupne pobjede u veleslalomu, ove sezone želim se vratiti na pobjednička postolja i u slalomu. Ukoliko ostvarim oba cilja, mogao bih biti i kandidat za ukupnu pobjedu. To je moj cilj zacrtan za sljedeće tri sezone",  rekao je Ligety, te dodao.

"Ako bih uspio biti među pet najboljih u slalomu, te postati bolji u superveleslalomu, to je prilično dobra forma za osvajanje Velikog kristalnog globusa."

Glavni trener američke reprezentacije Sasha Rearick podcrtao je napredak koji je Ligety pokazao na treninzima slaloma.

"Ted je žestoko trenirao slalom i s vremenom smo mogli vidjeti koliko je napredovao. Skijao je onako kako je skijao slalom prije tri ili četiri godine. Koliko je to brzo, teško je reći. No, barem smo vidjeli da se popravio i da ponovno uživa dok vozi tu disciplinu. Ako je prije zaostajao dvije sekunde za najboljima, sada je to možda samo pola sekunde" ,rekao je Rearick.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara