Talijani su Španjolcima "crna mačka": Furija na velikim natjecanjima nije svladala Azzure punih 88 godina

NA VELIKIM nogometnim natjecanjima Španjolci nisu uspjeli pobijediti Talijane nevjerojatnih 88 godina. Posljednji i jedini put slavili su na OI 1920. godine.

Tada je u Antwerpenu, u svojoj četvrtoj utakmici u povijesti, Španjolska pobijedila Italiju 2:0 golovima Sesumage. Za Španjolce su tada igrali njihovi legendarni nogometaši, golman Ricardo Zamora i napadač Rafael Moreno Aranzadi zvan Pichichi. Po prvome se danas naziva nagrada za najboljeg golmana, a po drugom za najboljeg strijelca Primere.

Od tog trenutka na velikim su se natjecanjima Španjolci i Talijani susretali još osam puta. Triput je završavalo neodlučeno, a Talijani su pet puta pobjeđivali.

Talijani 1928. pregazili Španjolce 7:1

Dvaput su veliki rivali morali ponavljati utakmice. Na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1934. godine u četvrtfinalu je bilo 1:1, pa su golom Meazze u ponovljenoj utakmici domaćini slavili 1:0 i prošli u polufinale, na kraju i skroz do kraja. Ponavljali su četvrtfinalnu utakmicu također i na Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928. godine. Nakon 1:1 u drugoj su utakmici Talijani slavili s ogromnih 7:1!

Posljednji su dvoboj na velikom natjecanju imali 1994. na američkom Mundijalu, ponovno u četvrtfinalu. Talijani su slavili 2:1 golovima Dina i Roberta Baggia, dok je za Španjolce zabio Jose Luis Caminero. Po zlu i suzama taj dvoboj pamti Luis Enrique, kojemu je Milanov bek Mauro Tassoti razbio nos.

Godine 1992. na Olimpijskim igrama u Barceloni slavili su Španjolci 2:0, no ta se utakmica teško može ubrojiti u kategoriju ostalih spomenutih, obzirom da su tada, kao i danas, na olimpijskom turniru mogli igrati samo nogometaši do 23 godine uz tri starija.

U prijateljskim utakmicama izjednačeni

Inače, Španjolci u totalnom zbroju susreta, uglavnom prijateljskih, ničime ne zaostaju za Talijanima. Odigrali su međusobno 27 utakmica. Španjolci su pobijedili u deset, Talijani u devet, a osam je utakmica završilo bez pobjednika.

U četvrtfinalnom dvoboju Eura ove nedjelje na bečkom Prateru Španjolci će se imati priliku revanširati za sve te silne četvrtfinalne neuspjehe.

Kad su susreti na Europskim prvenstvima u pitanju, 1980. njihov je međusobni dvoboj završio 0:0, dok su Talijani u Njemačkoj 1988. godine u prvom kolu pogotkom Gianluce Viallija slavili s 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoboji Španjolska – Italija na velikim natjecanjima:

godina/natjecanje/rezultat 

1920. OI Antwerpen Španjolska – Italija 2:0

1924. OI Pariz Italija – Španjolska 1:0

1928. OI Amsterdam Italija Španjolska 1:1, ponovljena utakmica 7:1

1934. SP Italija Italija – Španjolska 1:1, ponovljena utakmica 1:0

1980. EP Italija Italija – Španjolska 0:0

1988. EP Njemačka Italija – Španjolska 1:0

1994. SP SAD Italija – Španjolska 2:1

Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara