BOKS

Tata Andyja Ruiza želi samo da mu se sin ostavi jedne navike

Tata Andyja Ruiza želi samo da mu se sin ostavi jedne navike
Foto: Getty Images

NAKON što je Andy Ruiz Jr. kupio bijeli Rolls-Royce, njegov otac nije bio zadovoljan. "Rekao sam mu: Andy, ovo je posljednji auto, ne kupuj više. Ako već moraš, kupi Rolls-Royce i onda ga iznajmi, zaradi lovu. Na tome možeš zaraditi 30.000 dolara mjesečno", prisjeća se Andres Ruiz. Nema veze što je taj auto za njegovu majku Felicitas bio prva kupnja novog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji nakon što je u lipnju detronizirao Anthonyja Joshuu te da je nakon toga i tati kupio novi kamion, piše BBC Sport.

Nema veze što je za milijun dolara u gotovini kupio novi dom. Ili što će u subotnjem revanšu u Saudijskoj Arabiji Ruiz zaraditi više od 10 milijuna dolara. Bila je to stvar principa.

"Kao otac, rekao sam mu da ostane skroman, da ne troši novac, nego da ga investira u kuće", objasnio je Ruiz stariji BBC Sportu.

Savjet, barem što se tiče kupovine automobila, nije prihvaćen. Tridesetogodišnjak je nedavno kupio džip Mercedes G550, koji vrijedi više od 100.000 dolara, a dolazeći pred svoju kuću s osmijehom na licu pred kamerama je jednostavno rekao: "Još jedan."

Ako su auti ili njegov otmjeni kalifornijski dom s bazenom simbol promijenjenog života, isto to je i povećana potražnja za meksičko-američkim boksačem. Ruiz se sastao s meksičkim predsjednikom, razgovarao je s voditeljem talk-showa Jimmyjem Kimmelom, bacio je prvu loptu na utakmici Los Angeles Dodgersa te paradirao na stražnjem sjedištu svog Rolls-Royceovog kabrioleta kroz grad u kojem je odrastao.

Čovjek kojem su se smijali zbog njegovog punijeg stasa čak je postao i model za brend muške odjeće. Pojavili su se i novi zlatni i dijamantni lanac, odnosno, kako je šampion sam objasnio, "zabavne stvari koje sam oduvijek želio".

A ako njegovom ocu treba dokaz da njegov sin može biti razuman s novcem, Ruiz se dobro držao u pregovorima oko uzvratnog meča s Joshuom. Ugovor ga je obvezivao na revanš, ali njegovo odbijanje da se bori u Cardiffu, te neko vrijeme i u Saudijskoj Arabiji, riješeno je na uobičajeni boksački način - novcem.

"Bilo je samo pitanje koliko brzo ćemo prekinuti s glupostima i reći: 'Andy, želiš više novca, zar ne?'", kaže Joshuin promotor Eddie Hearn.

Život mu se promijenio do neprepoznatljivosti otkako je radio za svoga oca, koji se bavi građevinskim poduzetništvom.

"Miješao je cement. Pitao sam ga želi li boksati ili miješati cement", kaže Ruiz Sr., koji je u SAD došao iz Meksika kao osmogodišnjak, te dodaje: 

"Dolazi iz dobre sredine. Živio je u lijepoj kući. Kupio sam mu lijepi auto kad je bio klinac, ali nisam mu pružio baš sve, morao je raditi da bi to dobio."

Veza njih dvojice bila je očita tijekom javnog treninga u Saudijskoj Arabiji.

"On me respektira. Zaista smo bliski. Što god mu kažem, on vjeruje", govori 58-godišnji Ruiz Sr.

Tijekom 2017. godine bilo je razdoblja kad je to ohrabrivanje bilo ključno. Bila je prošla puna kalendarska godina bez meča i gotovo se ostavio sporta.

Sudbina je odredila drukčije. Pobjeda protiv Aleksandra Dimitrenka 2019. godine donijela mu je 200.000 dolara i otvorila put prema dvoboju s Joshuom, i to u vrlo kratkom roku jer je prvobitni suparnik svjetskog prvaka Jarrell Miller otpao zbog dopinga.

Ta pobjeda donijela mu je više od pet milijuna dolara. U subotu će zaraditi najmanje dvostruko više.

Embed from Getty Images

"Ponekad je depresivan kad se ne bori", prisjeća se njegov otac.

Trener Manny Robles dodaje: "Boks je poput života. Ima uspona i padova. Treba biti jak i ne dopustiti situaciji da te pobijedi. On je to prevladao i zahvaljujući tome je danas ovdje."

Nakon pobjede 1. lipnja Robles je svome boksaču dao vremena da se posveti sebi. Ruiz je neko vrijeme bio izvan boksa, ali potom se posvetio tromjesečnim pripremama za revanš u kojem će pokušati zadržati WBA, IBF i WBO naslove, koje je osvojio na toliko zapanjujući način.

Priznaje da sada postoje i neke nove distrakcije, ali Robles dodaje: "Kad ga jednom dovedem u dvoranu, on je moj i imam kontrolu nad njim. Tako je bilo i na ovim pripremama."

Percepcija o boksaču također se promijenila. Njegova tjelesna težina nije bitno drukčija od one iz prve borbe s Joshuom, ali ga više ne smatraju debeljuškastim autsajderom, nego prijetnjom koja se brzo kreće.

Embed from Getty Images

"Osjećao sam se loše zbog toga jer on je moj sin i to je njegova težina. Rekao sam ljudima da primam oklade na njegovu pobjedu u prvom meču u sedmoj rundi. Ljudi su me pitali zašto sam toliko uvjeren. Nisu htjeli prihvatiti okladu pa sam otišao u kockarnicu, okladio se i zaradio. Zaradio sam mnogo novca, znao sam da će pobijediti", iznosi Ruizov otac i nastavlja:

"Njegova majka i ja možemo vidjeti da mu ide bolje. Kao otac se osjećam ponosno jer on radi ono što želi. Nema baš mnogo boksača koji uspiju. To je poput dobitka na lutriji."

Neki mogu reći kako je Ruiz dobio na lutriji time što je uopće dobio priliku boksati s Joshuom. Ali nitko ne može ustvrditi da nije zaslužio pobjedu. Iskoristio je svoju priliku.

Pobijedi li ponovno, čekaju ga nove megaborbe.

Barem jedan novi auto uskoro će opet biti na dnevnom redu. Naravno, pod uvjetom da ne gleda njegov tata.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara