"Težak je put od Sljemena do svjetskog skijaškog vrha"

Foto: Drago Sopta / Cropix

NAKON završetka posljednje utrke Svjetskog kupa u švicarskom Lenzerheideu naš najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić primio je najprestižniju nagradu u skijanju – Veliki kristalni globus.

> Gips: Ovo nije put do uspjeha, već samo - put

Ovo je najveća sportska pravda

Nakon svečane dodjele najbolji skijaš Svjetskoga kupa izjavio je:

"Vrlo je teško pričati o sebi u ovom trenutku i sigurno nisam objektivan, moram reći da je dosta teško iz Zagreba i Sljemena postati najbolji skijaš Svjetskog kupa. Upornost i stalno postavljanje novih ciljeva i pomicanje limita sigurno su glavni razlog uspjeha. Sreća je da je ova sezona bila bez ozljeda. U posljednjih par godina uvijek sam bio negdje blizu i nisam osvojio mali Globus u slalomu. Onda smo uza sve discipline koje smo trenirali svaki dan, dodatno trenirali baš slalom. Iz tog razloga mi je ovaj mali Globus posebno drag i mislim da sam ga zaslužio. Zahvaljujem svim sponzorima i navijačima koji su uz mene. Navijače je danas bilo lijepo vidjeti u cilju u tako velikom broju, kao i velik broj hrvatskih zastava. Cijelu moju karijeru navijači su me uvijek podržavali, bodrili me i još jednom im hvala."

Direktor hrvatske skijaške reprezentacije, Vedran Pavlek kaže:

"Posebno mi je drago što je uz veliki i mali Globus u superkombinaciji Ivica danas uspio osvojiti i mali kristalni Globus u slalomu. Te završnice su vrlo često napete i mogući su raznorazni rezultati i obrati, stoga ne smijemo biti nezadovoljni današnjim Ivičinim nastupom, jer je vidljivo iscrpljen a Globus je osvojio fantastičnim nastupima u najvažnijim slalomskim utrkama u siječnju. To je još jedna nagrada predanom radu i odricanju obitelji Kostelić koja je cijeli svoj život posvetila skijanju i svaka njihova životna aktivnost je posvećena skijanju, te još jedan dokaz da se takvim načinom rada mogu postići rezultati za koje ponekad mislimo da su nedostižni."

 

Ivičina karijera: Put do vrha svijeta – kratki pregled

Skijaški put najboljeg hrvatskog skijaša Ivice Kostelića u Svjetskom kupu započeo je njegovim prvim nastupom 25. listopada 1998. na veleslalomu u Soeldenu (AUT). Gotovo točno mjesec dana uoči svog 20. rođendana Ivica se na utrci nije uspio kvalificirati za drugu vožnju. Praćen između ostalog i teškim ozljedama koljena kroz karijeru, da bi mogao biti uistinu i favorit za osvajanje ukupnog FIS Svjetskog kupa, Ivica će jasno naznačiti devet sezona kasnije.

Prvi puta u sezoni 2007/08. kada zauzima 6. mjesto, a u iduće dvije sezone 4. pa 5. mjesto ukupnog poretka Svjetskog kupa. No i sezone 2001/02. i 2002/03. Ivica je već završavao na 7. poziciji ukupnog proteka Svjetskog kupa. Ipak, tada još gotovo potpuno zaslugom samo slalomskih bodova koji su mu, uostalom, u sezoni 2001/02. i donijeli mali slalomski Kristalni globus, a u idućoj sezoni i 2. mjesto slalomskog poretka Svjetskog kupa. Upravo sezona 2001/02. donijela je Ivici i njegovu prvu pobjedu u Svjetskom kupu u karijeri. 25. studenog 2001. u Aspenu (USA) Ivica je u slalomu slavio s 'legendarnim' startnim brojem 64(!). Dok se iz te sezone još pamte i Ivičine pobjede u Wengenu (SUI) te Flachauu (AUT). Iduće sezone još i slavlja u Bormiu (ITA), Sestriereu (ITA) te Kranjskoj Gori (SLO), sezonu poslije u Madonni di Campiglio (ITA).

Ozljede, teški povratci pa lošija forma i problemi s materijalom Ivicu su bez pobjede u Svjetskom kupu ostavili od prosinca 2003. do prosinca 2006. godine i superkombinacije u Reiteralmu (AUT), Ivičine prve neslalomske pobjede. Iako, i unutar te tri godine upisana su tri slalomska plasmana na pobjednički podij.

O razdoblju od sezone 2007/08. pa do danas, kada Ivica 'hvata' napon snage, dovoljno govori 27 'Top 3' plasmana na utrkama Svjetskog kupa. Od čega je do završnice u Lenzerheideu (SUI) 2011. u tom razdoblju 'upisano' 10 pobjeda, sve u slalomima, (super)kombinacijama, ali i uz jednu Super G pobjedu u Kitzbuehelu (AUT).

Osim svih svojih uspjeha u Svjetskom kupu, okrunjenih ukupnom pobjedom u sezoni 2010/11., Ivica Kostelić uvijek je ponosan na tri olimpijska srebra ostvarena u kombinaciji u Torinu 2006. te u slalomu i superkombinaciji u Vancouveru 2010.

Ivica Kostelić  2003. je godine u St. Moritzu (SUI) postao svjetskim slalomskim prvakom. U povijesna dva dana hrvatskog skijanja Janica Kostelić 15. je veljače 2003. uzela svoje slalomsko zlato. A Ivica joj se u istom uspjehu pridružio dan kasnije. Svjetska prvenstva Ivici Kosteliću od medalja su još donijela i Super G broncu 2011. u Garmisch-Partenkirchenu (GER).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara