The Independent: Što možemo naučiti od Hrvatske, male zemlje s velikim snovima?

The Independent: Što možemo naučiti od Hrvatske, male zemlje s velikim snovima?
Foto: Epa, Screenshot The Independent

VELIČANSTVEN rezultat Hrvatske na SP-u u Rusiji i dalje je inspiracija svim vodećim svjetskim medijima. Tako britanski The Independent donosi priču o Hrvatskoj pod naslovom ''Što možemo naučiti od Hrvatske, male zemlje s velikim snovima?''.

''Mala zemlja, veliki snovi'', pisalo je na autobusu hrvatske nogometne reprezentacije na SP-u u Rusiji. Taj slogan pobijedio je u glasanju hrvatskih navijača prije turnira u konkurenciji: ''Želja je u srcu, moć je na terenu'' i ''Srcem do vrha''.

Tim riječima svoj tekst piše novinar slavnog engleskog dnevnika Jack Pitt-Brooke. Pa nastavlja.

Dalićeve poruke kao inspiracija svim malim zemljama svijeta

''Nakon finalne utakmice s Francuskom novinar iz Gruzije upitao je izbornika Hrvatske može li poslati poruku za sve male zemlje svijeta kojima je Hrvatska dala nadu da i oni mogu napraviti nešto ovako veliko. Dalić je, piše Pitt-Brooke, samo citirao slogan s hrvatskog autobusa, rekavši da je to sjajna poruka za sve koji se nadaju. Dalić je dodao da je za uspjeh nužno imati sjajne igrače koji žele naporno raditi. Mnoge stvari trebaju sjesti na svoje mjesto. Tada je sve moguće. Ali to je sjajna poruka. Posebno za male zemlje poput Hrvatske i Gruzije. Morate imati san, morate imati ambiciju. Slijedite svoje snove. Jednog dana možda će se to ostvariti. U nogometu ili u životu općenito. Moja poruka je da se nikad ne smije odustati'', Dalić je rekao na presici, a onda engleski novinar nastavlja.

Savjet koji je Dalić dao gruzijskom novinaru objašnjava uspjeh Hrvatske, najveće senzacije u povijesti svjetskih prvenstava. Od svih reprezentacija u povijesti koje su igrale finale svjetskih prvenstava, samo je Urugvaj 1930. i 1950. imao manju populaciju. Međutim, od tada su se vremena promijenila i ovaj rezultat Hrvatske dobiva na težini kad znamo da u suvremenom dobu svjetskim nogometom dominiraju velike i bogate nacije poput Njemačke, Francuske ili Španjolske.

Hrvatski uspjeh u Rusiji je fascinantna priča o jedinstvu, timskom radu, nevjerojatnom duhu koji je izdržao najteže kušnje. Istina, Hrvatska do srebra ne bi došla bez Luke Modrića, ali ova priča je puno više od toga.

Nogometaši Hrvatske pokazali su nevjerojatan mentalitet i psihičku stabilnost na ovom SP-u. Dva puta su prošli nakon penala, a Englesku su pobijedili u produžecima kad je bilo jasno da jedva hodaju po terenu. Vjera u vlastitu snagu bila je njihovo tajno oružje. Dalić je nakon finala pričao da nikad nije prestao vjerovati. Čak ni onda kad je Francuska povela 4:1.

''U tim trenucima bio sam razočaran, ali ne i poražen. To je život. Moramo ga prihvatiti onakvog kakav on jest. Sve u svemu, odigrali smo sjajan turnir i cijelom smo svijetu pokazali našu snagu i kvalitetu'', citira Dalića novinar.

Dalić je svoju filozofiju prenio na hrvatske navijače koji su svoju momčad u finalu bodrili do posljednjeg sučeva zvižduka. U posljednjih nekoliko minuta pjevali su glasnije nego ikad, dižući na taj način iscrpljene igrače. Nakon što je utakmica završila, Dalić je odveo ekipu pred navijače Hrvatske da im se zahvale na svemu.

''Naravno da smo bili tužni. Ali, rekao sam im da glave drže visoko, da nemaju razloga za tugu. Dali su sve od sebe. Moraju biti ponosni na sve što su pokazali na ovom turniru. Da nam je ovo netko ponudio prije početka, bili bismo oduševljeni, Naravno da poraz u finalu ostavlja gorčinu, ali kazao sam im da nemaju razloga za tugu. Poraz je dio sporta. Nakon svake naše pobjede bili smo dostojanstveni u pobjedi. Sad moramo jednako tako biti dostojanstveni u porazu i prihvatiti rezultat'', citira se još jednom u tekstu Dalić.

Hrvatska 2018. jednako velika kao Mađarska 1954. i Nizozemska 1974.

Na kraju članka, novinar zaključuje da ovaj uspjeh Hrvatske može biti fantastična poruka svim malim zemljama Južne Amerike, Azije ili Afrike da samo slijede primjer Dalića i njegovih igrača.

''Hrvatska je pokazala da ne morate biti nogometni gigant da biste napravili čudesan rezultat na SP-u. Kao što povijest nogometa vječno pamti Mađarsku 1954. i Nizozemsku 1974., čudesne reprezentacije koje su izgubile u finalima, tako će pamtiti i ovu Hrvatsku. Sve male zemlje trebale bi uzeti Hrvatsku kao inspiraciju i slijediti svoje snove, baš kao što su to u Rusiji Hrvati napravili'', svoj tekst zaključuje Pitt-Brooke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara