SKIJANJE

Tko je 22-godišnji Varaždinac koji je vratio nadu u hrvatsko skijanje?

Tko je 22-godišnji Varaždinac koji je vratio nadu u hrvatsko skijanje?
Foto: Instagram/PIXSELL

NAKON nedjeljnog ručka rutina svih Hrvata nekada je bila praćenje utrka Janice Kostelić i njenog brata Ivice. Za vrijeme najvećih uspjeha obitelji Kostelić nacija je bila zaluđena skijanjem, utrke su se iščekivale s nestrpljenjem, putovalo se u Italiju, Sloveniju, Austriju... Sve kako bi se pratilo Janicu i Ivicu.

Kostelići su u najboljim danima bili uspješniji od najvećih skijaških velesila, što je nevjerojatan podatak jer dolaze iz zemlje koja nema pošteno skijalište. Trenirali su u nemogućim uvjetima, no pokazali su da se uz golem trud i odricanje može doći do vrha. Nakon što su Janica i Ivica zaključili svoje profesionalne karijere skijanje se u Hrvatskoj prestalo pratiti. No 22-godišnji Istok Rodeš jučer je u Italiji vratio nadu u hrvatsko skijanje.

Naravno, Hrvatska više nikada neće imati skijaše poput Janice i Ivice, no rezultat mladog Rodeša daje nadu da bismo hrvatske skijaše opet mogli gledati ako ne u vrhu onda barem u sredini Svjetskog kupa, što je već godinama nezamislivo.

Savez se okrenuo mladim nadama, Ante Kostelić trenira Eliasa i Samuela Kolegu, a svojim savjetima reprezentaciji pomaže i Ivica.

Istok Rodeš je sa startnim brojem 66 u prvoj vožnji osvojio fantastično sedmo mjesto u slalomu Svjetskog kupa održanom u talijanskoj Madonni di Campiglio. Rodešovo sedmo mjesto drugi je najbolji rezultat hrvatskih skijaša u Madonni di Campiglio, gdje je Ivica Kostelić bio pobjednik 2003. godine, a sedmo je mjesto osvojio 2005. Ujedno, ovo je i prvi hrvatski top 10 plasman u slalomu još od Ivičinog 10. mjesta na završnici Svjetskog kupa u Lenzerheideu 2014. godine.

Tko je Istok Rodeš?

Rodeš se rodio u Varaždinu 1996. godine i jedan je od najboljih hrvatskih skijaša nove generacije. Prije dvije godine postao je svjetski juniorski prvak u slalomu, na olimpijskoj stazi u Sočiju. U veljači 2018. godine nastupao je na Olimpijskim igrama u Pjongčangu u disciplini slalom osvojivši 21. mjesto.

Prvi put je na skije stao s godinu i pol, a trenirati je počeo s pet godina. Njegovu skijašku priču pokrenuo je otac Mario koji se bavio alpinizmom, i to dosta ozbiljno. Četiri puta je bio na Himalaji, no kad se vratio s posljednje ekspedicije shvatio je da mu alpinizam više nije interesantan pa se odlučio posvetiti Istokovoj skijaškoj karijeri.
 
Iako je ostvario sjajan uspjeh, Istok je ostao skroman.

''Vjerovao sam i prije da mogu. Neću sada od ovog raditi nekakve spektakle, idemo dalje kako smo i planirali'', izjavio je Rodeš nakon jučerašnje utrke.

Ivica Kostelić je bio oduševljen nakon jučerašnje utrke

"Naša mlada garda zakucala je na velika vrata! Istok Rodeš je danas u Madonni di Campiglio sa startnim brojem 66 osvojio sedmo mjesto, Matej Vidović nastavio je niz dobrih rezultata u Svjetskom kupu, Elias Kolega vodeći je u Europskom kupu u slalomu dok je Filip Zubčić između 30 najboljih veleslalomaša na svijetu. Ti rezultati su posebno upečatljivi uzme li se u obzir da se Hrvatska skijaška reprezentacija sastoji od pet skijaša, a ukupan broj stalno aktivnih FIS natjecatelja ne premašuje brojku 10", napisao je Kostelić na Facebooku.Sljedeća utrka slaloma je u Zagrebu početkom 2019. godine. Skijaši će se za bodove na Sljemenu boriti 6. siječnja s početkom prve vožnje u 12:15, a druge u 15:30. Dan prije će u akciji biti skijašice, s početkom prve vožnje u 13, a druge u 16 sati. Matej Vidović će prvi put na Snježnoj kraljici nastupiti u prvih 30, Istok Rodeš će imati startni broj oko 40, Elias Kolega 43, a Filip Zubčić oko 58.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara