skijanje

Tko je Filip Zubčić, svjetska senzacija i novi sportski heroj Hrvatske?

Tko je Filip Zubčić, svjetska senzacija i novi sportski heroj Hrvatske?
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

"BRAVO CUBO! Iz utrke u utrku Cubo pokazuje svoju zrelost. Nije on više toliko razigrani dječak koliko čvrsti atleta, premda znam će u njemu bez sumnje uvijek ostati dovoljno dječačkog žara koji ga krasi. Veliko mi je zadovoljstvo pratiti njegovo sazrijevanje. Spreman je pogledati pobjedi u oči", napisao je prije tri tjedna Ivica Kostelić o svom štićeniku Filipu Zubčiću, nakon što je taj "Cubo" četvrtim mjestom veleslaloma u Garmisch-Partenkirchenu umalo drugi put u karijeri završio na postolju u utrci Svjetskog kupa.

Profesor je sjajno procijenio učenika

Profesor je sjajno procijenio učenikove kapacitete i ostvarene potencijale, jer Zubčić je ubrzo nakon ove Kostelićeve prognoze spektakularnom drugom vožnjom pobijedio u veleslalomskoj utrci u japanskoj Yuzawi Naebi. Učenik tako nije samo naslijedio, nego i nadmašio učitelja. Postao je prvi Hrvat nakon Ivice Kostelića u Kranjskoj Gori 2013. koji je pobijedio u utrci Svjetskog kupa, ali je ovim trijumfom postao i prvi hrvatski skijaš koji je pobijedio na veleslalomskoj utrci uopće.

Ovo nije uspjelo ni Kosteliću

Čak ni veliki Ivica Kostelić, koji je ima jedan Veliki i pet Malih kristalnih globusa te koji je se proslavio sposobnošću da pobjeđuje i osvaja bodove u skoro svim disciplinama, među 26 pobjeda u Svjetskom kupu nema veleslalomsku. Najveći uspjeh u toj disciplini mu je jedno drugo mjesto.

Sve je počelo prije sedam godina, kada je mali Cubo poslan za štitonošu velikom Ivici

Prije sedam i pol godina sve je počelo tako što je 19-godišnji Filip Zubčić počašćen slanjem na otvaranje Svjetskog kupa u Söldenu kako bi tamo bio štitonoša Ivici Kosteliću, koji je godinu dana ranije osvojio Svjetski kup. Savez je malom Filipu dao priliku da iz blizine promatra velikog Ivicu i divi mu se "zbog značajnijeg napretka i dobre forme na treninzima." Na kraju te sezone Kostelić će na SP-u u Schladmingu osvojiti srebro u kombinaciji, a Zubčić će se istaknuti time što je na ekipnoj utrci u paralelnom slalomu izletio iz svoje staze ravno u noge Felixa Neureuthera i zamalo ga polomio. 

U prosincu 2014. ponovio je podvig slavnog prethodnika

Prve bodove u Svjetskom kupu Zubčić je osvojio kao 21-godišnjak, 12. prosinca 2014. u Aareu, 25. mjestom u veleslalomu. Samo devet dana kasnije u veleslalomu, ali u Alta Badiji, osvaja sjajno sedmo mjesto. I tada je do uspjeha karijere stigao izvrsnom drugom vožnjom i to sa startnim brojem 64. Zubčićevo fantastično sedmo mjesto podsjetilo nas je na Aspen 2001. godine. Naime i tada je klinac iz Zagreba, ali po imenu Ivica Kostelić, također sa startnim brojem 64 osvojio prvo mjesto, a 13 godina kasnije čini se da je Profesor dobio nasljednika u liku i djelu 21-godišnjeg Filipa Zubčića.

"Odlučio sam se na ful gas i pokazao da znam skijati"

"Važan dan za hrvatsko skijanje. Naš mali Cubo aka Filip Zubčić na velika vrata je ušao u svjetski vrh senzacionalnim rezultatom u Alta Badiji. Startni broj 64 je opet bio naklonjen Hrvatima. Bravo Cubo", napisao je Kostelić tom prilikom na svom Facebooku. Zubčić je ovako komentirao podvig za pamćenje: "U Aareu sam uzeo prve bodove. Tamo sam malo slabije odskijao drugi lauf, a ovdje sam se u drugoj vožnji odlučio na ful gas i pokazao sam da znam skijati".

Kralja Sljemena detronizirao na njegovoj planini

Idućeg mjeseca, u siječnju 2015. senzacionalni Zubčić je prvi put nadmašio Kostelića i to na njihovom Sljemenu. Prve slalomske bodove osvojio je 15. mjestom, dok je Kostelić završio tri mjesta ispod njega. "Spreman sam zamijeniti Ivicu", hrabro je tada najavio. 

Drugi najbolji rezultat karijere ostvario je u prosincu 2017. u Beaver Creeku, gdje je osmom pozicijom u veleslalom došao odmah iza one u Alta Badiji četiri godine ranije. Dva mjeseca kasnije, na Olimpijskim Igrama 2018. ostvaruje sjajan rezultat - 12. mjesto u kombinaciji.

"Bacio sam se ful gas, bez respekta"

Dugo se zatim čekao Zubčićev novi bljesak, a onda je 2020. obasjao od početka. U siječnju ove godine ostvario je fenomenalan rezultat i stigao do prvog postolja u karijeri u veleslalomu u Adelbodenu. To je bio najbolji Zubčićev rezultat u karijeri i najbolji rezultat hrvatskog skijanja nakon Ivice Kostelića. Prvi Hrvat na postolju poslije njega ovako je objasnio kako je došao do toga: "Bacio sam se ful gas, bez respekta".

Mjesec dana kasnije, Cubo je konačno pogledao pobjedi u oči, a učenik je definitivno nadmašio učitelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara