Treći mandat Zlatku Mateši: Od Tuđmanove marionete do olimpijskog uhljebljenika

Treći mandat Zlatku Mateši: Od Tuđmanove marionete do olimpijskog uhljebljenika

ZLATKO MATEŠA je jednoglasno izabran za novog/starog predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora. Ovo mu je treći mandat na čelu krovne hrvatske sportske organizacije.

Mateša je izabran jednoglasno sa 126 glasova, a bio je jedini kandidat predložen od strane Hrvatskog  rukometnog saveza. Kao što se vidi iz broja glasova koje je Mateša osvojio, u ovom biranju nije bilo napete utrke kao kada je osvojio svoju drugi mandat. Naime, tada je Mateša dobio 61 glas, a Ivica Miočić Stošić 56.

Skupština je potvrdila četiri dopredsjednika HOO-a: Slavko Goluža ispred Hrvatskog kluba olimpijaca (zadužen za statusna pitanja sportaša, Zaklada hrvatskih sportaša i vodit će odbor za neolimpijske sportove); Luciano Sušanj ispred Hrvatskog atletskog saveza (zadužen za lokalni sport i regija rijeke i istre i vidjeti odbor lokalnog sporta); Danko Radić ispred Hrvatskog košarkaškog saveza (zadužen za odnose s olimpijskim savezima, međunarodne federacije i za regiju Šibenika i šibenske županije i vodit će odbor za olimpijski program); Nada Senčar ispred Hrvatskog saveza sinkroniziranog plivanja (zadužena za odnose s Hrvatskom gospodarskom komorom, i vodit će odbor zimskih sportova).

Antun Vrdoljak, član Međunarodnog olimijskog odbora u Hrvatskoj, prema svojoj funkciji je automatski član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora koji ima ukupno dvanaest članova.

Prije glasovanja predsjednički kandidat Zlatko Mateša iznio je prioritet svog programa.

"Glavni prioriteti su Zimske olimpijske igre u Vancouveru te Olimpijske igre u Londonu 2012. Osvajanje jednog odličja je minimalni cilj na ZOI Vancouver, a za London nam je želja ponoviti Peking i Atenu po broju medalja, ali popraviti sjaj", rekao je Mateša.

Potrebno je i poboljšati uvjete za pripreme i nastup sportaša na međunarodnim sportskim natjecanjima; cilj je da niti jedna sportašica ili sportaš do 12 godina ne ostanu izvan razvojnih programa HOO-a; napredak programa angažiranja trenera te da izdvajanja za lokalni sport rastu i dalje istom dinamikom.

Mateša bio zadovoljan Pekingom, ali nezadovoljan kolektivnim sprotovima i Ivom Karlovićem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su ljetos završene Olimpijske igre u Pekingu Mateša je bio zadovoljan s brojem osvojenih medalja, ali isto tako razočaran što vaterpolisti i rukometaši, dvije naše perjanice što se kolektivnih sportova tiče, nisu uspijeli doći niti do jednog odličja. Bio je bijesan i na Ivu Karlovića koji je SMS-om otkazao nastup na ovom najvećem sportskom natjecanju.

Također, nakon što su završene igre, najavio je da će sprotovi koji su polučili dobre rezultate u Pekingu dobiti veća sredstva za rad, te da očekuje kako će Hrvatska imati svoju olimpijsku nogometnu reprezentaciju u Londonu 2012.

Iz politike zaplovio u sport i od tamo se ne miče

Zlatko Mateša je bio hrvatski premijer u razdoblju apsolutne vladavine Franje Tuđmana te politički nije imao niti približno veliku moć kao što ima današnji premijer Ivo Sanader. U vrijeme njegove Vlade, dok je ministar financija bio Borislav Škegro, uveden je porez na dodanu vrijednost, bilo je tu raznih bankovnih afera koje su kružile po Hrvatskoj. Mateša se zapravo u cijeloj toj priči od svega distancirao te je vodio Vladu u trenucima dok je slabila apsolutna moć, do tada nedodirljivog HDZ-a.

Također, dok je Mateša bio na čelu Vlade hrvatski generali iz susjedne BiH izručeni su Haagu, a nakon što je SDP došao na vlast, Mateša se lagano izvukao iz cijele političke priče.

Od 2002. je na čelu je HOO-a, s kojeg ga nitko ne uspijeva maknuti. Također, mnogi ga smatraju puno boljim vođom HOO-a nego njegovog prethodnika Antuna Vrdoljaka, sada člana MOO-a.

Što se Matešinog privatnog života tiče, najviše je šokirao hrvatsku javnost kada se u Gloriji krajem 1995. (kada je bio premijer) otvorio prema hrvatskoj javnosti, čak se slikajući u kupaćim gaćama. Tada su mnoge gospođe, ali i mlađe dame, komentirale kako je Mateša u odličnoj formi te da ga nimalo nisu pregazile godine.

M.Š.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara