kriminal u sportu

Trener Dinama nepravomoćno osuđen i optužen da je Dinamu ukrao 316 milijuna kuna

Trener Dinama nepravomoćno osuđen i optužen da je Dinamu ukrao 316 milijuna kuna
Foto: Hina

U LIPNJU prošle godine, godinu dana nakon što je nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zato što je Dinamo oštetio za 116, a Hrvatsku za 12 milijuna kuna, Zoran Mamić postao je sportski direktor Dinama.

 

Zoran Mamić drugi put kao Dinamov menadžer engleskog tipa

Sada je, godinu dana nakon formalnog povratka u Dinamo, Zoran Mamić do kraja sezone drugi put postao i trener tog kluba. Prvi put tu funkciju je obnašao od 2013. do 2016. kao menadžer engleskog tipa, dakle kao trener s proširenim ovlastima, što je uostalom i sada. 

Spomenutom nepravomoćnom presudom iz 2018. Zoran Mamić proglašen je krivim da je s bratom Zdravkom te Damirom Vrbanovićem oštetio Dinamo za 116 milijuna kuna, a zajedno s poreznikom Milanom Pernarom za 12 milijuna kuna oštetio i državni proračun.

Dva tjedna nakon što je potvrđena optužnica da je iz Dinama izvukao 200 milijuna kuna postao je direktor kluba

Godinu dana kasnije te dva tjedna nakon što je potvrđena druga optužnica protiv njega, u kojoj je jedan od šestorice optuženih za izvlačenje 200 milijuna kuna iz Dinama, Zoran Mamić postao je sportski direktor tog kluba.

Mamići Dinamom vladaju iz Međugorja, Saudijske Arabije i s trenerske klupe

Dinamov boss i njegov brat Zdravko je prije dvije godine, nakon što je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, pobjegao u Međugorje, a Zoran je bio trener u Saudijskoj Arabiji i UAE-u. Prošle godine se i formalno vratio u Dinamo. Sada je, postavljenjem na trenersku poziciju, učvrstio vlast obitelji Mamić u njenom obiteljskom klubu. 

Podsjećamo, 6. lipnja 2018. Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbanović te Milan Pernar nepravomoćno su proglašeni krivima u prvostupanjskom postupku na Županijskom sudu u Osijeku u procesu teškom 128 milijuna kuna. Braću Mamić i Vrbanovića USKOK je teretio da su oštetili Dinamo za ukupno 115,8 milijuna kuna, dok je radnjama mlađeg Mamića i Pernara državni proračun oštećen za 12,2 milijuna kuna.

Nepravomoćna presuda: Zoran Mamić je od Lovrenovog transfera uzeo 25,8 milijuna kuna

U obrazloženju presude pisalo je da su braća Mamić i Vrbanović proglašeni krivima za izvlačenje novca iz Dinama u slučaju podjele transfera s Dejanom Lovrenom "kako bi se Zoranu Mamiću priskrbila nepripadna imovinska korist od 25,8 milijuna kuna" te da je "cijela operacija smišljena kako bi se iz Dinama izvukao novac i isplatio Zoranu Mamiću da bi vratio pozajmice Dinamu".

Morao je vratiti novac od Lovrenovog transfera, 2,6 milijuna kuna, 6200 eura i ženin Land Rover

Osuđenici su presudom morali vratiti i protupravno stečenu imovinsku korist. Zoranu Mamiću tako se oduzelo 25,8 milijuna kuna, dodatno 2,6 milijuna kuna te 6200 eura, kao i Land Rover Ane Mamić vrijedan 210 tisuća kuna.

Potvrđena druga optužnica: Bio je dio zločinačkog udruženja koje je od Dinama naplaćivalo nepostojeće usluge

Kako smo naveli, prošle godine, 21. svibnja, potvrđena je druga USKOK-ova optužnica protiv Zorana Mamića i šestorice suokrivljenika koje se tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna. Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Predstavljanje Zorana Mamića kao sportskog direktora u ljeto prošle godine:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara