VIDEO PRIČA

Trener je vozio auto star 30 godina. Livaković i Čondrić ganuli su ga do suza

Trener je vozio auto star 30 godina. Livaković i Čondrić ganuli su ga do suza
Foto: Index.hr, Pixsell

''ZNATE, nikad se nisam volio nametati, gurati, hvaliti. Uvijek sam bio u pozadini. I kad sam branio, a i sad. Ovo što su mi dečki priredili, pa to je fenomenalno. Tri dana ne spavam od uzbuđenja'', kazao nam je legendarni trener golmana Željko Nježić (73) zvani Deda.

Deda je u svojoj bogatoj karijeri na noge podigao i naučio svim tajnama zanata brojne hrvatske vratare. Kroz njegove su ruke između ostalih prošli Miroslav Žitnjak, Tomislav Piplica, Vladimir Vasilj, Vatroslav Mihačić, Dragan Stojkić, Sandro Tomić… Deda je kao klince pod svoje uzeo Dominika Livakovića, danas najboljeg hrvatskog golmana, vratara Dinama i hrvatske reprezentacije, te Josipa Čondrića, kapetana i najboljeg igrača Istre. S njima je radio u svakakvim uvjetima. Po kiši, snijegu, vrućini, vjetru. Nikad mu ništa nije bilo teško.

Čim su čuli da mu je "riknuo" stari Ford, krenuli su u akciju

Livaković i Čondrić to nisu zaboravili i prije dva dana su Dedu iznenadili kupivši mu novi automobil, Opel Corsu iz 2016. Čuli su da je Dedi ''riknuo'' Ford star 30 godina i odmah su krenuli u realizaciju. No, Dedi nisu željeli ništa reći. Htjeli su da to bude iznenađenje.

''Vragovi jedni. Čondrićev brat me nazvao u petak i samo mi je rekao da se u ponedjeljak pojavim na dogovorenom mjestu. Ništa mi nije bilo jasno, ali sam ipak došao. Tamo su bili Čondra i Livi koji su stajali ispred parkiranog auta. Nisam mogao vjerovati. Rasplakao sam se tamo, a i svako malo zasuzim kad se sjetim što su napravili'', priča nam Nježić.

Za svoje klince Nježić ima samo riječi hvale. Divi se njihovim vratarskim kvalitetama, ali i ljudskim. Kaže da su izrasli u prave ljude, a tim se najviše ponosi.

''Najdraže mi je kad vidim u kakve su ljude izrasli. Skromni i pošteni. To je moje životno djelo. Pamtim ih sve. Trenirao sam ih više od sto, a pamtim svakoga. Profesor Vatroslav Mihačić se stalno tome čudi. Zagreb je uvijek imao odličnu školu golmana i bilo bi nepravedno da sve zasluge uzimam sebi. Livakoviću je temelje udario pokojni Jakov Pinčić u Zadru, ja sam samo nastavio ono što je on počeo. Livi je bio strašan talent i kad je bio dječak znao sam da će imati veliku karijeru. Ima sve, kompletan je golman. Sjetite se onog šuta koji je skinuo Zapati protiv Atalante. Odavno nisam vidio takav refleks kod nekog golmana. Ima odraz, na crti je dobar i igra odlično nogom'', priča nam Deda, a onda smo ga upitali da nam otkrije tajnu čuvene jame s pijeskom, poligona za koji je Livaković priznao da mu je najviše pomogao.

Kažu da i veliki Manuel Neuer koristi njegove metode

''Jama je jedna od osnova u mom radu, svi moji vratari prolaze kroz taj dio treninga. Zašto? Skačući iz pijeska dobivate brzinu, eksplozivnost i bolji odraz. U Zagrebu sam tražio od Dražena Medića da mi napravi takvu jamu i na tome mu zahvaljujem, kao i na tome da i danas radim s malom djecom, i individualno s njima radim, i učim ih golmanskom zanatu. Hvala im što me i dalje drže'', kroz smijeh nam je rekao Deda.

Nježićeve vježbe su dostupne na YouTubeu, ima ih preko tisuću, a navodno se njima koristi i Bayernov Manuel Neuer.

''Za to sam čuo, ali ne mogu tvrditi da je to istina. Ne znam, tamo je trener vratara Tapalović, možda ga je on uputio na te snimke. Znam da se Andreas Köpke, nekadašnji slavni golman Njemačke, koristio vježbama s gumama koje sam ja patentirao, a na njih me uputio legendarni Biće Mladinić. Još uvijek sve pratim, proučavam inovacije u treninzima. Nedavno sam bio u Londonu gdje sam došao kod našeg mladog golmana Karla Žigera. Tamo sam gledao na djelu De Geu, Kaspera Schmeichela, Courtoisa. Deda i dalje prati trendove, ha-ha'', za kraj razgovora se našalio Nježić.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara