Tucak: Ako sam vizionar, moram osvojiti zlato u Tokiju

Tucak: Ako sam vizionar, moram osvojiti zlato u Tokiju
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

"TRENER mora biti najprije vizionar pa onda sve drugo. Ja moram imati viziju kako ćemo osvojiti zlato u Tokiju za dvije godine, a ako je nemam - u tom slučaju nemamo ni šansi osvojiti ga", kazao je vaterpolski izbornik Ivica Tucak na završnom danu Godišnjeg kongresa trenera u zagrebačkom hotelu Panorama u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora.

Ivica Tucak je u uvodu u prezentaciju zahvalio predsjedniku HOO-a Zlatku Mateši, "koji se jedini bori za rješavanje statusa trenera u Hrvatskoj“, a potom održao interaktivnu radionicu na temu "Integralni pristup pripremi vaterpolista za veliko natjecanje“. U ostalim radionicama Hrvoje Sertić ukazao je na „Važnost borilačkih sportova za cjeloviti razvoj djece i mladeži“, a Marijo Možnik i Tigran Gorički podsjetili na "Čimbenike uspješnosti hrvatske sportske gimnastike“.

Trojica eminentnih profesora, bivših dekana Kineziološkog fakulteta, zanimljivim su predavanjima otvorila završni dan Godišnjeg kongresa trenera. 

"Struka i stručnost trenera i ostalih kadrova kao temeljni čimbenik sigurnosti i uspješnosti u sportu“ - bila je tema Dragana Milanovića, o „Novim tehnologijama i njihovoj primjeni u prevenciji i rehabilitaciji sportskih ozljeda“ govorio je Igor Jukić, a „Što kraći put od testiranja sportaša do programa njihova treninga“ prezentirao je Damir Knjaz. Nazočni mladi treneri i sportski djelatnici dobili su obilje korisnih informacija, primjenjivih u svekolikom spektru sportova. Naravno, osim važnosti uloge i stručnosti naših trenera, apostrofirana je i važnost reguliranja njihova statusa u hrvatskom sportskom sustavu.

Svjetski veslački stručnjak Nikola Bralić priklonio se radionici s gimnastičarima. Tijekom radionice čestitao im je na velikim uspjesima, usporedivši ih s veslačima, koji su također imali dugu pauzu do pojave iznimno trofejne generacije. Kako se našalio jedan od sudionika, nije isključeno da svestrani Bralić uskoro uvede svojim veslačima i osnove gimnastike, kada već njegovi najslavniji veslači - braća Sinković, u pripremnom razdoblju svladavaju skijaško trčanje, biciklizam i plivanje.

Godišnji kongres trenera zaključila je Romana Caput Jogunica, predavanjem o ulozi trenera u dvojnoj karijeri sportaša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara