Tuđmanov mezimac proziva Australce koji igraju za Hrvatsku

DAN KADA su Australci hrvatskih korijena napuštali svoju zemlju kako bi mogli odijenuti kockasti dres sada je iza nas. Plasmanom na SP ta je priča zauvijek završena. Tim se riječima Mark Viduka obratio australskim medijima koji ga nakon pobjede nad Urugvajem slijede na svakom koraku.

Kako prenosi australski Sunday Times, Viduka je sretan što su australski Hrvati konačno shvatili da im igranje za Australiju može osigurati čak i uspješniju internacionalnu karijeru negoli je to slučaj s domovinom njihovih djedova.

Josip Šimunić, Joey Didulica i Anthony Šerić toga još uvijek nisu svjesni, piše Sunday Times.

Australce je posebno zabolio odlazak našeg Šimunića, jer je u vrijeme treniranja za Socceroose od strane australskog sportskog instituta imao porezne olakšice. No, Australci za našim nogometašem žale i jer bi sasvim sigurno bio stup njihove obrane kojoj uvelike nedostaje pravi centralni defanzivac.

Viduka čvrsto vjeruje da je s takvim odlukama gotovo, a osobito mu je drago da su Željko Kalac i Josip Skoko Australiji više puta dokazali svoju lojalnost.

"Hrvatska je tijekom proteklog desetljeća ostvarila goleme uspjehe i to je jedini razlog zbog kojeg su australski Hrvati željeli svoje ime na kockastom dresu. To se više neće događati, Australija je danas jaka i kvalitetna momčad." - kazao je Viduka.

Kako pišu australski mediji, Hrvatska je Viduku htjela za sebe nakon što je postao zvijezda u Melbourne Knightsima. U zagrebački Dinamo ga je doveo prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman koji je htio da klub bude jedan od hrvatskih ambasadora. Na sličan način je djelovao i španjolski diktator Francisco Franco koji je nježno podupirao Real Madrid na europskoj nogometnoj sceni 50-ih godina, piše Sunday Times. 

Tuđman je čak promijenio ime kluba u "NK Croatia", čime je navukao bijes navijača, i čime je Viduka zaradio status njegovog ljubimca, navodi se u tekstu.

Australski reprezentativac je iz Zagreba ipak krenuo put Škotske, da bi konačno potpisao za Middlesbrough.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara