KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020.

U Prištini je srušio svoj rekord. Zadnji takav golgeter zabijao je 1908.

U Prištini je srušio svoj rekord. Zadnji takav golgeter zabijao je 1908.
Foto: Gulliver / Getty Images

HARRY KANE spektakularnim golgeterskim nizom vodio je impresivno raspucanu Englesku u njenom haranju kvalifikacijskom skupinom za Euro.

Golom za pobjedu kod Kosova (4:0) u zadnjem meču grupe, Kane je uspio zabiti na svakoj od osam utakmica kvalifikacijske skupine. Ukupno je postigao 12 golova ili gotovo trećinu od svih golova Engleske na trijumfalnom putu do EP-a.

Ali njegov doprinos fantastičnom golgeterskom učinku njegove reprezentacije nije mjerljiv jedino kroz postignute, nego i kroz namještene golove. Asistirao je za još pet golova, pa tako njegov (su)potpis nosi čak 17 od 37 golova Engleske u kvalifikacijama za Euro.

Da, Engleska, koju Kane vodi kao kapetan, strijelac i asistent je kvalifikacije završila sa čak 37 postignutih golova, ili nevjerojatnih 4,6 po utakmici. Ove godine u službenim utakmicama ukupno ih je u službenim utakmicama zabila 38. Više od toga Engleska je postigla samo 1908., kada je efikasnija bila tek za jedan zgoditak. 

Njen najubojitiji strijelac Harry Kane u Prištini je izjednačio rekord po broju golova koje je igrač tijekom godine postigao za Englesku. S 12 golova Kane je ponovio podvige drevnih junaka Georgea Hilsdona iz također 1908. i Dixieja Deana iz 1927.

Kane je poentirao u svih šest posljednjih utakmica za Englesku, što je tek drugi put nakon Drugog svjetskog rata da to uspijeva reprezentativcu te zemlje. Kane je zaslužan i za prvu ovakvu seriju, a ta je trajala od listopada 2017. do srpnja 2018.

Uzimajući u obzir sve navedeno, kao i to što Kane ima samo 26 godina, čini se da nije pitanje hoće li strijelac 32 gola za Englesku, čime trenutno drži šesto mjesto na vječnoj listi, s njenog prvog mjesta svrgnuti Waynea Rooneya, koji je tamo s 53 gola, nego kada će to napraviti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara