U Zadru pritvoren još jedan navijač zbog nereda u Francuskoj

U Zadru pritvoren još jedan navijač zbog nereda u Francuskoj

Foto: Guliver Image/Getty Images

U ZADRU je pritvoren još jedan navijač sa stadiona Geoffroy Guichard. Državno odvjetništvo izvijestilo je kako se radi o 23-godišnjaku koji se sumnjiči za izazivanje nereda na utakmici između Hrvatske i Češke te da je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela. U Dalmaciji su tako sedmorica navijača završila iza rešetaka. Po jedan u Zadru i Šibeniku te njih petorica u Splitu. Većini je određena jamčevina, no o tome se u priopćenju zadarskog odvjetništva ništa ne navodi. U Dubrovniku su privedena trojica navijača, no nisu zatvoreni, već se brane sa slobode. Dosad privedeni osumnjičeni su za tučnjavu, a ne bacanje baklji.

Francuski zakon za procesuiranje u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S velikom pažnjom iščekuje se i sjednica izvanraspravnog vijeća splitskog Županijskog suda koje bi trebalo odlučiti o žalbama obrane na određivanje istražnog zatvora. Državno odvjetništvo u Splitu je reagiralo na prozivke branitelja da u spisu nema podataka da i Francuska ima kazneno djelo za koje se sumnjiče pritvoreni u Hrvatskoj. Pronašli su i preveli članak 222. francuskog Kaznenog zakona koji bi trebao osigurati pravni kontinuitet za procesuiranje navijača u Hrvatskoj.

Članak kaže: "Činjenica da jedna osoba namjerno sudjeluje u nekoj skupini ustrojenoj čak i na privremenoj osnovi s ciljem pripreme, obilježenom jednom ili većim brojem materijalnih činjenica, namjernog počinjenja nasilja protiv drugih osoba ili uništavanja ili oštećenja imovine kažnjava se zakonom zatvora od godinu dana i novčanom kaznom od 15 tisuća eura."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara