UEFA POTVRDILA Rastu plaće i posjećenost HNL-a

UEFA POTVRDILA Rastu plaće i posjećenost HNL-a

Foto: Pixsell (Ivo Čagalj)

EUROPSKA nogometna federacija na 125 stranica objelodanila je godišnje izvješće u kojem je temeljito proanalizirala sliku kontinentalnog nogometa u protekloj sezoni.
 
Izvještaj kroz financijsku prizmu potvrđuje kako se pozitivni trendovi prihoda, investicija i profitabilnosti nastavljaju. Usto, istaknuto je kako su modificirane regulacije financijskog fair playa pozitivno utjecale na poboljšanje i svojevrsnu transformaciju poslovanja.
 
"Klubovi ostvaruju prihod, ali zahvaljujući UEFA-inim pravilima pritom ulažu i u infrastrukturu. Prvi put u povijesti klupska ulaganja u stadione premašila su milijardu eura. Stoga ne čudi što sve veći broj nacionalnih liga počinje provoditi vlastite verzije financijskog fair playa", riječi su UEFA-ina predsjednika Aleksandera Čeferina zapisane u predgovoru izvješća.
 
U iscrpnom dokumentu navedeno je kako se hrvatski klupski nogomet kreće uzlaznom putanjom. Dok je posjećenost prvoligaškim nogometnim utakmicama protekle sezone u odnosu na pretprošlu sezonu opala u 62 posto europskih liga, u hrvatskoj ligi je narasla te bilježi rast između pet i 15 posto. Pozitivan trend zabilježen je i u sjevernoirskoj, portugalskoj, austrijskoj, bugarskoj, turskoj te crnogorskoj i kazahstanskoj ligi.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim ozbiljnog rasta u kontekstu klupskog koeficijenta u europskim natjecanjima, hrvatski nogomet bilježi i rast od dva posto prema pitanju visine plaća. Hrvatski klubovi minule sezone na plaće igrača prosječno su izdvajali 4,3 milijuna eura. Preciznije rečeno, po klubu 430.000 eura, odnosno oko 15 tisuća eura godišnje po igraču.
 
Istraživanja ukazuju kako je prošle sezone 11 klubova zabilježilo više od milijun gledatelja na domaćim utakmicama. Prvi su se put laskavoj listi pridodali Celtic, Liverpool i West Ham kojem se selidba s Upton Parka na Olimpijski stadion višestruko isplatila. 
 
Barcelona je s 1.482.646 gledatelja bila najgledanija europska momčad. Iza su se redom smjestili Manchester United, Borussia Dortmund, Real Madrid, Bayern München, Arsenal, West Ham, Celtic, Schalke, Manchester City i Liverpool. 
 
Prema prosječnoj posjećenosti, engleska Premier liga dominira. Slijedi je njemačka Bundesliga, a potom engleski drugorazredni Championship. Španjolska La Liga pronašla se na četvrtom, talijanska Seria A na petom, a francuska Ligue 1 na šestoj poziciji. Na sedmo mjesto pozicionirala se druga njemačka liga, a krug deset najposjećenijih europskih liga zatvaraju nizozemska Eredivisie te engleska trećerazredna League One i portugalska Primeira liga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara