Uefa zabranjuje Torcidin transparent "White boys" sa konfederacijskom zastavom

Uefa zabranjuje Torcidin transparent "White boys" sa konfederacijskom zastavom

SPORNI transparent Torcide "White boys" na kojem je i konfederacijska zastava u Uefi smatraju neprimjerenim te se više neće moći unositi na stadione.

Posjetimo, na utakmici između Hajduka i Slaven Belupa na Poljudu, Torcida je razvila spomenuti transparent što nije promaklo sucu Ivanu Bebeku koji je to unio u zapisnik s utakmice. To je došlo i do čelnih ljudi HNL-a, odakle se priča proširila i do Uefe. Povjerenik Udruge prvoligaša za Index je rekao kako su iz čelne europske nogometne organizacije poručili da takve transparente neće tolerirati.

"Slučajno je čovjek iz Uefe bio u Zagrebu i usmeno nam poručio da slični transparenti više neće moći unositi na stadione. Uefa će nam to poslati i pismeno", rekao nam je Brezni.

U Torcidi kažu da nema ni govora o rasizmu i rasnoj segregaciji nego da taj transparent izražava otpor juga prema sjeveru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, zastava je kontroverzna zbog toga što je je bila zastava Konfederacije koja je bila za robovlasništvo i brojila je 11 država članica. Rat između Unije, sjevernih zemalja koje su podržavale slobodnu državu i Konfederacije trajao je od 1861. do 1865. Unija, predvođena Abrahamom Lincolnom, je dobila rat i tako okončala robovlasništvo u Americi.

Navedenu zastavu možemo vidjeti na mnogim stadionima diljem Europe kod navijača s juga, a ona se slobodno vijori i u Americi.

M.Pa.
Foto: V.G.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara