Uefinin opasni presedan: Hoće li se poništavati i golovi nakon krivo dosuđenog kornera?

Tekst: Marko Pavić
Foto: AFP, Index

BEZBROJNE rasprave potaknula je Uefina odluka da Eduarda da Silvu kazni zbog "obmane suca ". Treneri, komentatori, navijači, igrači, svi raspravljaju o Uefinom potezu i traže eventualne skrivene razloge koji su potaknuli krovnu europsku nogometnu organizaciju na takav nonsense. Otočka je javnost još uvijek podijeljena oko "slučaja Eduardo", iako sve više komentatora tvrdi da je Uefa potegnula prilično nesmotren potez. U Hrvatskoj, dakako, vlada proeduardovsko raspoloženje. Iznimka je valjda jedino Miljenko Jergović.

Nema dvojbi, svi smo za fair-play, ali pribiti na stup srama jednog igrača koji je pao nakon kontaktna kakvih na utakmicama ima bezbroj je krajnje nekorektno i izaziva opasne konotacije. Očito je da vrijede dvostruka mjerila i nedosljednost, netko zbog toga nastrada, a nekim priznatim "padavičarima" poput Ronalda ili Inzaghija, se umijeće glume u šesnaestercu gleda kao dodatni šarm u igri. Barem je tako do sada bilo.

Za komentar smo zamolili Damira Vrbanovića, direktora Dinama, i pravnika sa fantastičnim statusom u europskim nogometnim forumima.

Vrbanović je od 2002. godine član Uefine komisije za natjecanja, a krajem kolovoza određen je za suca Fifine komore koja rješava slučajeve između klubova, igrača i njihovih zastupnika. Svega tri Uefina suca prihvaćena su za ovu ulogu, a Vrba je jedan od njih. Također, postao je i dopredsjednik komisije te član IO-a ECA-a, udruženja europskih nogometnih klubova.

"Ne mogu puno govoriti prije nego vidim Uefino obrazloženje, ali mislim da je sama kazna presedan u disciplinskim odlukama Uefe", rekao nam je Vrbanović.

"Pretpostavljam da se Uefa pozvala na članak 10 koji govori o simulacijama igrača i pokušaju varanja sudaca. Ali, formulacija tog članka je izuzetno široka. Problem je u tome što se ne može dokazati namjera. Uefa je dosad puštala suce da prosude o čemu se radi, a ovo opasan presedan."

Gdje bismo došli kad bi Uefa morala pregledavati snimke svake spornu situaciju?

"Uefa bi nabijala na stotine tisuća takvih situacija. Radi se o dosta ozbiljnoj stvari, a nemoguće je dokazati da je netko namjerno pao. Možda se čuvao duela poput Eduarda koji je imao tešku ozljedu. Takvih prekršaja i padova ima na stotine. Ili, kako će Uefa tretirati slučaj da netko zabije nakon krivo dosuđenog kornera ili auta. Recimo, igrač na prevaru iznudi korner, lopta se odbije od njega, ali sudac to ne vidi i on na nepošten način izbori korner nakon kojeg padne gol. I što onda?"Mislite li da će ova praksa Uefe zaživjeti?

"Ja se duboko nadam da neće zaživjeti, ali se isto tako bojim da bi mogla", zaključio je direktor Dinama.

Iako je uvriježeno mišljenje da je ovo pri slučaj da je Uefa naknadno nekog kaznila, pronašli smo još jedan slučaj "lova na vještice". Bilo je to 2008. u kvalifikacijama za Euro kada je napadač Litve Saulius Mikoliunas iznudio penal protiv škotske reprezentacije. Nakon televizijske snimke, Uefa je Mikoliunasu, poput Eduarda, odrezala kaznu od dvije utakmice zabrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara