premiership

Umro Unitedov heroj koji je iz zapaljenog aviona spašavao Busbyjeve bebe

Umro Unitedov heroj koji je iz zapaljenog aviona spašavao Busbyjeve bebe
Foto: Getty Images

HARRY GREGG, legendarni vratar Manchester Uniteda, preminuo je u 87. godini života. 

Gregg je bio ponajbolji vratar svijeta krajem 50-ih godina prošlog stoljeća, a poznatiji je pod nadimkom Heroj iz Münchena nakon što je 1958. godine spašavao suigrače iz avionske nesreće u kojoj su poginule 23 osobe, među kojima i osam igrača Manchester Uniteda.

Gregg je u United stigao 1957. godine za 23 i pol tisuća funti, što ga je tada činili najskuplje plaćenim vratarom na svijetu, a već naredne godine proglašen je najboljim golmanom na Svjetskom prvenstvu, gdje je nosio dres Sjeverne Irske.

Osam Unitedovih nogometaša, kasnije prozvanih Busbyjeve bebe, poginulo je u avionskoj nesreći 6. veljače 1958. godine kad su se vraćali iz Beograda gdje su izbacili Crvenu zvezdu iz Kupa prvaka. Avion je sletio na dolijevanje goriva, pokušao uzletjeti nekoliko puta i onda se srušio. 

Gregg je tada imao 24 godine, a nakon pada je iz zapaljenog aviona uspio izvući nekoliko ljudi kojima je tako spasio živote - suigrače Bobbyja Charltona, Jackieja Blanchflowera i Dennisa Violleta, teško ozlijeđenog trenera Busbyja, kao i Veru Lukić, trudnu suprugu jugoslavenskog diplomata i njenu malu kćer Vesnu.

Za svoje zasluge, posebno herojstva tog 6. veljače u Münchenu, Gregg je dobio titulu viteza u Velikoj Britaniji. 

Godine 2015. osnovana je fondacija na njegovo ime koja potiče mlade ljude da se bave sportom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara