NBA

Usred rasnih nemira NBA prvak na ulici istukao mladića druge rase. Sve je objasnio

Usred rasnih nemira NBA prvak na ulici istukao mladića druge rase. Sve je objasnio
Foto: Getty Images, screenshot

USRED nasilnih protesta koji se u Los Angelesu danima odvijaju zbog policijskog ubojstva mladog Afroamerikanca Georgea Floyda procurila je snimka košarkaša J.R.-a Smitha na kojoj na ulici tuče neidentificiranu osobu.

Snimku je objavio sveprisutni TMZ, ali tek nakon što ju je Smith pustio u javnost na vlastitom Instagram Storyju kako bi objasnio što se dogodilo prije nego je javnost vidi drugdje i donese vlastite zaključke.

Osoba koju je Smith na snimci nekoliko puta udario rukom i nogom bijele je rase, pa je košarkaš želio istaknuti da rasa nema veze s incidentom, kao i da incident nema veze s neredima izazvanima policijskom brutalnošću prema crncima.

"Samo želim da znate, prije nego što ovo sranje vidite drugdje. Jedan od ovih malih, bijelih seronja nije znao gdje ide i razbio mi je staklo na kamionetu. Ovo je u stambenom području, nema nikakvih dućana. Razbio mi je prozor, pa sam ga ulovio i isprašio mu guzicu. Ovo nije zločin iz mržnje, nemam nikakvih problema ni sam kim niti itko ima problema sa mnom. Problem je u jebenom sustavu. Ovaj seronja mi je razbio staklo i isprašio sam mu guzicu", objasnio je Smith.

Naglasio je kako se incident dogodio u stambenom području kako bi se distancirao od nereda koji se odvijaju u mondenim dijelovima grada, u kojima su skupine prosvjednike razbijale stakla na izlozima dućana, vandalizirale ih, pljačkale i palile. Zbog svega je u nekim dijelovima Los Angelesa na snazi policijski sat koji počinje od 20 sati.

Smith je u NBA ligi proveo 14 sezona, a najpoznatiji je kao suigrač LeBrona Jamesa u Clevelandu, u koji je došao 2014., istog ljeta kad se Kralj vratio iz Miamija. Zajedno su osvojili naslov prvaka 2016. godine. No nakon LeBronova odlaska u LA Lakerse u Clevelandu je postao višak i odigrao samo 11 utakmica prije nego što mu je prošlog ljeta raskinuo ugovor. Iako od tada nije igrao, 34-godišnji Smith nije objavio kraj karijere.

Nju su obilježile brojne kontroverze izvan terena, koje su se često odnosile na teže ili lakše prometne prekršaje i nesreće. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara