Vaterpolisti Šibenika odbjegloj Upravi: Ubili ste nam sezonu, dajte nam što zaslužujemo

Vaterpolisti Šibenika odbjegloj Upravi:  Ubili ste nam sezonu, dajte nam što zaslužujemo

Tekst: Tibor Toromanović
Foto: Novi Tjednik


VATERPOLISTI Šibenika sazvali su novinsku konferenciju zbog gotovo bizarnog stanja u klubu. Naime, ostali su samo oni, Uprava je u ostavci, otišao je i trener. Plaća nema već četiri mjeseca, kao niti garancija da će uskoro biti promjena nabolje. O zaista groznoj situaciji za Index je pričao centar Šibenika Hrvoje Brlečić.

Na početku razgovora Brlečić je pojasnio kako je konferencija sazvana jer su novinari jedini kome se igrači mogu obratiti u želji da tešku situaciju pomaknu s mjesta.

"Čekali smo do zadnjeg trena, obećano nam je dosta toga, dosta stvari. Morali smo sazvati press konferenciju, budući da se nemamo kome obratiti", kaže Brlečić, koji vjeruje da je takva situacija nezamisliva u drugim sportovima i nešto uređenijim društvima od hrvatskog.

"U vaterpolu stvari nisu posložene, jako smo nezaštićeni. Tu nije kao u nogometu, košarci... Kad odigraš jednu utakmicu, više ne možeš igrati za drugi klub. Mislim da su članovi uprave računali malo na tu stavku, da ne možemo slobodno otići i dati ugovor na arbitražu", kaže Brlečić, pa objašnjava:

"U ugovoru nam piše da nas mogu kazniti ako ne ispunjavamo obveze. Dakle, možemo plaćati penale ako ne treniramo, a ne plaćaju nas i nemamo odgovore. Ostavljeni smo sami sebi, no stav igrača je jedinstven. Trenirat ćemo i dalje, no ne znam koliko to može trajati. Valjda dok nam ne pukne film. U krajnoj liniji, vaterpolist si ne može dopustiti nekoliko mjeseci bez treninga, to je pogubno za karijeru."

"Kad smo igrali Europu, svi su se busali o prsa"

Brelčić je centar koji igra cijelu utakmicu, što je za vaterpolo gotovo nezamislivo. Momčad ima nekoliko perspektivnih juniora, tako da igra ne odražava tužno stanje, u kojem su svi odgovorni napustili igrače. Može se reći da su rezultati Šibenika u takvim okolnostima ravni čudu, momci se požrtvovno bore protiv jačih momčadi, Juga, Mladosti, no Uprava ne prati njihova dostignuća.

"Zamislite što bi mladim igračima značilo da smo se plasirali u Ligu prvaka, među svjetsku elitu. Bili smo na tri sekunde od tog ostvarenja. Ranije, dok smo igrali europske utakmice, u loži se nije moglo proći od ljudi iz Uprave, svi su se busali o prsa. Sad kad su se javili problemi, nema baš nikoga", nastavlja Brlečić, kojemu se ogorčenost osjetila u glasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Dogodilo se da su nam umjesto plaće željeli dati po jednu kartu za utakmice. To je prelilo čašu i bilo krajnja linija nepoštovanja. Očekujemo da se iz Grada netko trgne i napravi nešto, no ne mogu reći da vjerujemo u to. Ostaje nam samo nadati se", nastavlja centar Šibenika, te naglašava kako ne želi da se stekne dojam da su igrači bahati.

"Mi smo svjesni financijske krize, znamo kakvo je vrijeme. No nalazimo se u zaista groznoj situaciji, bilo bi lakše barem da nam se pokaže nekakva briga, da se mari za nas. Prepušteni smo sami sebi, sazvali smo novinsku konferenciju kao igrači, a takvog primjera se ne sjećam. Oni se igraju našim životima i karijerama. Ne javljaju se na mobitele, čak niti pred Božić i Novu godinu nisu napravili barem gestu da pokažu da im je stalo", nastavlja Brlečić.

"Nije na nama da istražujemo gdje ide novac od Grada"

"Mi od njih tražimo samo da nam se da naše. Treniramo radi sebe, skupili smo se i radimo. Novac od Grada ne znamo gdje ide, nije na nama niti da to istražujemo, no kad nas se to direktno dotiče, jasno je da nas zanima."

Momci poštuju sve stavke ugovora, nema štrajkova, nema propuštanja treninga, no što je s motivacijom? Koliko dugo se može na ovaj način?

"Kakva nam može biti motivacija u takvim okolnostima? Očekujemo da nas se isplati i da krenemo dalje. Ubili su mi sezonu, kao i ostalim dečkima. Šibenik je rasadnik vaterpolista, klub bi imao budućnost kad bi sve štimalo", kaže zagrepčanin Brlečić.

Na kraju je naglasio da je klub odustajanjem od Europe mislio namaknuti novac za plaće. No, to se također pokazalo kao utopija.

"Bilo je rečeno da će odustajanjem od Eurolige klub imati za plaće igračima. Neki su na to pristali, meni je osobno ta sportska ambicija bila bitnija. Na kraju nismo u Euroligi, niti dobivamo što zaslužujemo", završava Brlečić.

Sudeći po zaista ružnom i kukavičkom načinu Uprave, koje na kraju više i nema, igrači bi uskoro mogli pomoć tražiti od HHO-a, ako im budu naplaćivali ikakve kazne, dolazi se u situaciju koja graniči s kršenjem ljudskih prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara