Video - 22 godine Hillsborougha: 96 navijača otišlo je na utakmicu i nikada se nisu vratili

Video - 22 godine Hillsborougha: 96 navijača otišlo je na utakmicu i nikada se nisu vratili

Foto: AFP, www.anorak.co.uk

KENNY DALGLISH, menadžer Liverpoola, predvodio je u petak na Anfieldu komemoraciju za stradale Liverpoolove navijače u tragediji na stadionu Hillsborough prije 22 godine.

Na današnji dan, 15. travnja 1989. godine dogodila se tragedija na na šefildskom stadionu Hillsborough na kojem su polufinalnu utakmicu FA Cupa trebali odigrati Liverpool i Nottingham Forest. U velikoj tragediji je 96 navijača Liverpoola smrtno stradalo. Tribina Leppings Lane se, uslijed preopterećenosti prevelikim brojem prisutnih navijača, urušila, pri čemu je velik broj ljudi preminuo, a 766 njih je zadobilo ozljede.

Dalglish je tada bio menadžer Liverpoola, formalno još i igrač. Ovo je prvi puta da je Dalglish pohodio komemoraciju za žrtve tragedije u svojstvu menadžera Liverpoola nakon 1990. godine, godinu dana nakon nesreće. Upravo zbog psihičkih ožiljaka koje je tragedija ostavila na Dalglishu kada se dogodila, legendarni Škot je napustio klupu Liverpoola 1991. godine. Na koju se opet vratio tek 20 godina kasnije, početkom ove godine, nasljedivši smjenjenog Roya Hodgsona u svojstvu privremenog menadžera do kraja ove sezone.

"Ovo je poseban dan za svakog navijača Liverpoola. Svi znaju što nam znači ovaj dan, u kojem se prisjećamo da je 96-ero navijača otišlo na nogometnu utakmicu s koje se nikad nisu vratili. Ovo je tužan dan, koji se duboko urezao u svijest svih koji su na bilo koji način povezani s nogometnim klubom Liverpool", rekao je Dalglish na komemoraciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, uz nazočnost Liverpoolove momčadi, na Anfieldu se okupilo oko 10.000 navijača Liverpoola, koji su skandirali Dalglishevo ime, ali i ime Španjolca Rafaela Beniteza, koji je kao menadžer Liverpoola dobio otkaz nakon prošle sezone.

Benitez i dalje živi u Liverpoolu, te je također pohodio komemoraciju. Iako više nije trener Liverpoola, Benitez i dalje pomaže navijačkim skupinama, odnosno obiteljima žrtava, u borbi za pravdom.

Naime, 1991. godine je porota presudila da je do smrti navijača došlo nesretnim slučajem. No, policija South Yorkshirea našla se pod velikim udarom kritika zbog svojih postupaka u tragediji.

Mnoge obitelji preminulih su podignule kaznenu prijavu protiv policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara