Regija

VIDEO Engleski navijači na Kosovu vrijeđali Srbe

VIDEO Engleski navijači na Kosovu vrijeđali Srbe
Foto: Guliver Image/Getty Images

NA KOSOVU su englesku reprezentaciju dočekali porukama "Dobro došli, braćo", "I jedini i drugi smo izvan EU-a, ali zajedno ćemo biti na Euru" te obješenim zastavama Kosova i Engleske. 

Dva kosovska Albanca na utakmici su potresnim transparentom objasnili Englezima zašto su im priredili ovakav doček. "Kada smo bili žrtve genocida i silovanja, dali ste nam nadu da ćemo biti slobodni. Zauvijek zahvalni Engleskoj!" pisalo je na fotografiji scene iz izbjegličkog kampa kosovskih Albanaca na kojoj malo dijete provlače kroz bodljikavu žicu.

Navijači su aludirali na činjenicu da je teror režima Slobodana Miloševića prema kosovskim Albancima okončan vojnom intervencijom NATO-a 1999. koju su predvodili SAD i Velika Britanija.

Uoči utakmice koja je završila pobjedom Engleske 4:0, ali i na samom stadionu zabilježene su scene zajedničkog navijanja kosovskih Albanaca i Engleza. Najviše se pjevala pjesma: "Srbi su đubrad, gdje god odu" uz pokazivanje rukama orla, simbola Albanije.

 

Sam Street, engleski sportski novinar, objavio je video pjevanja navedene pjesme sa stadiona uz poruku: "Pretpostavljam da će UEFA kazniti Englesku praznim tribinama na prvoj utakmici Eura 2020. na Wembleyju. Ili je ovo rasističko ponašanje samo kad to rade navijači iz istočne Europe."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara