VIDEO Subašić je čudima na SP-u ušao u povijest svjetskog nogometa

VIDEO Subašić je čudima na SP-u ušao u povijest svjetskog nogometa
Foto: EPA

DANIJEL SUBAŠIĆ dva mjeseca prije 34. rođendana objavio je da više neće igrati za reprezentaciju Hrvatske, mjesec dana nakon što je podvizima na SP-u vodio nacionalnu momčad do srebrne medalje.

Zahvaljujući čudesnim obranama penala na putu do tog ostvarenja ušao je ne samo u hrvatsku nego i u svjetsku nogometnu povijest. Odnosno onaj dio rezerviran za golmane. 

Ali Subašić je to već napravio i na prvom velikom natjecanju na kojem je nastupao, EP-u 2016. Tada je obranom penala Sergiju Ramosu omogućio pobjedu Hrvatskoj (2:1) nad aktualnim i dvostrukim uzastopnim prvakom Europe, kojem je to bio prvi poraz na Euru nakon 12 godina. 

Subašić se u povijest SP-a u Rusiji upisao dva puta. Prvo je 1. srpnja obranama penala u raspucavanju protiv Danske u osmini finala bio najzaslužniji za plasman Hrvatske u četvrtfinale SP-a. Nakon produžetaka bilo je 1:1, a Modrićev penal u 116. minuti za pobjedu obranio je Schmeichel.

Slijedili su jedanaesterci. Hrvatska je slavila 3:2, a za to je najzaslužniji bio njen golman. Od pet penala koje su izveli Danci, Subašić je obranio čak tri. Udarce je skinuo Christianu Eriksenu, Lasseu Schoneu i Nicolaiju Jorgensenu.

Prije Subašića samo je jedan golman u povijesti u raspucavanju nokaut utakmice na SP-u uspio obraniti toliko udaraca s 11 metara.

To je bio Ricardo. Vratar Portugala u četvrtfinalu SP-a 2006. protiv Engleske obranio je penale Lampardu, Gerrardu i Carragheru i tako svojoj momčadi omogućio prolazak u polufinale pobjedom 3:1. Zanimljivo, Ricardo je to uspio na isti datum kao i Subašić, 1. srpnja.

Kasper Schmeichel, golman Danske, također je na utakmici s Hrvatskom bio u sjajnoj formi i obranio je tri udarca s 11 metara. Ali za razliku od Subašića, koji je sve penale obranio u raspucavanju, Schmeichel je onaj Modrićev skinuo krajem produžetaka, dok je u raspucavanju obranio udarce Badelja i Pivarića. 

Šest dana kasnije, Subašić izvodi još jedan podvig. Hrvatska u četvrtfinalu SP igra novu dramatičnu utakmicu, protiv domaćina Rusije. 

Kao da nije bilo dovoljno što je nekoliko minuta prije kraja opet bilo neodlučeno (1:1) i očito da Hrvatska još jednom igra produžetke, Subašić se malo prije okončanja regularnog dijela utakmice uhvatio za mišić zadnje lože i pao na pod. Dodatni problem za Subašića bilo je što je izbornik Dalić do tada izvršio tri zamjene, a četvrtu je mogao samo u produžetku. Do kojeg je trebalo izdržati s golmanom koji jedva ustaje na noge kako bi šepao i kojem loptu moraju ispucavati suigrači. 

Ali Subašić je preživio do produžetaka, a pauzu prije dodatnih 30 minuta fizioterapeut Bojan Radanović iskoristio je da ga rekuperira masažom, ledom i kremama. Nakon toga je u produžetku odlično branio, ali nije mogao obraniti Fernandesov gol, pa je i ova utakmica Hrvatske otišla u penale. 

Ranjeni Subašić tamo brani prvi penal Fjodoru Smolovu i tako postaje tek treći golman u povijesti SP-a koji je obranio četiri penala u raspucavanjima na prvenstvima. Ali dok su Subašić i argentinski vratar Sergio Goycochea (1990.) to napravili na jednom prvenstvu, njemačkom golmanu Haraldu Toniju Schumacheru za to su trebala dva (1982., 1986.).

Osim toga, Hrvatska je zahvaljujući Subašiću postala tek druga reprezentacija na SP-ima, nakon Argentine 1990., koja je na penale prošla u dvije uzastopne nokaut runde. 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara